Római vakáció női lélekkel
2013. 07. 24.

Római vakáció női lélekkel

Tenki Réka négy évadot töltött a Katona József Színházban, egyet a Nemzetiben és az új igazgatóval is együtt fog dolgozni. A Pécsi Országos Színházi Találkozón két alkalommal is megkapta a legígéretesebb harminc év alatti színésznő díját. Most főként a Római vakáció című előadásról beszélgettünk, melynek a női főszerepét játssza. A produkció premierjét július 26-án tartják a Szentendrei Városháza udvarán, ősztől pedig a Belvárosi Színházban láthatja a közönség.

Dolgozott már hasonló magánprodukcióban?

Tenki Réka: Számomra a mostani helyzet teljesen új, hiszen Orlai Tibor producerrel először dolgozom, és eddig nyári produkcióban sem vettem részt, ahol ráadásul még táncolni és énekelni is kell.

romai_vakacio-45

Miben különbözik a próbafolyamat ahhoz képest, mint amit a Katona József Színházban, illetve a Nemzetiben megtapasztalt?

Tenki Réka: Nem érzékelek nagy különbséget csupán annyit, hogy a Római vakációban sok helyről jönnek a kollégák, nem egy összecsiszolódott társulatról van szó, de ennek is megvan a különös izgalma.

Ugyanakkor a főszereplő partnerével, Fekete Ernővel már találkozott színpadon a Katona József Színházban, mint ahogy Pelsőczy Réka rendezővel is játszott már együtt a Petőfi Sándor utcában.

Tenki Réka: Nagy élményt jelent velük az újbóli találkozás. Nagyon sokat tanulok tőlük. Fekete Ernő rendkívül jó színész. Rékával, mint rendezővel eddig nem dolgoztam, tudtam róla, hogy nagyon tehetséges, mégis meglepett, mennyire pontosak az instrukciói, főként az a jó benne, hogy olyanokra is felhívja a figyelmemet, amelyek egy férfi rendezőnek nem jutnának eszébe és ez nekem nagyon sokat segít. Tudja, hogy mi fontos egy színésznőnek.

Nyilatkozta is, hogy ez egy női darab lesz...

Tenki Réka: Réka nagy hangsúlyt fektet arra, mit jelent ez a történet egy nőnek. Felkavaró és jó érzés azt látni, hogy egy-egy szituációt női szemmel, női lélekkel nyit ki a rendező és nem higgadt férfi aggyal. Nem csak az én szerepemről van szó, hanem például arról a figuráról, akit Hernádi Judit játszik, akinek több szálon fut az élete.

Úgy látszik, szükség lenne több rendezőnőre.

Tenki Réka: Valószínű, bár dolgoztam már olyan rendezőnővel, akivel korántsem ment ennyire jól a munka.

A zene és a tánc miként épül be a produkcióba?

Tenki Réka: Az előadásban Cole Porter dalai hangzanak el Puskás Péter zenei vezető koncepciója szerint. Szerintem teljesen más lesz a hangulata az előadásnak, mint egy musicalnek, vagy operettnek. Itt közvetlenül a szituációkból fakad és természetes módon jón, hogy a szereplők egy kicsit énekelnek. A koreográfiát Fejes Kitty és Katona Gábor készítette, ők tanítottak az egyetemen, midig is felnéztem rájuk.

Az egyetem után volt már zenés feladata?

Tenki Réka: Nem, ez az első. Az egyetemen voltak zenés vizsgáink, de számomra az éneklés, tulajdonképpen teljesen új dolog. Akármi is lesz az eredmény, járok énektanárhoz, Berecz Beához. Úgy gondoltam, nem teszem ki annak a közönséget, hogy váratlanul érje őket, mi fog történni.

romai_vakacio-55

A Római vakáció című világhírű filmben Audrey Hepburn játszotta a hercegnőt, azt mondta, nem engedi, hogy ez a tény nyomasztólag hasson önre.

Tenki Réka: Mindenki erről kérdez, noha ez nekem először eszembe se jutott. Láttam én is a filmet, láttam azt is, hogy Audrey Hepburn miként játszott, de, ha én ezzel foglalkoznék, akkor meg sem tudnék mozdulni, távol akartam ettől tartani magam, nem engedni, hogy beszívjon. Inkább az első pillanattól arra figyeltem, hogy az előadás szövegkönyve, melyet a dalszövegekkel együtt Zöldi Gergely készített, miként hat rám.

Úgy tudom, hogy a történetet egy filmforgatás keretezi.

Tenki Réka: Igen két szálon fut a cselekmény. A Réka ötlete volt, hogy a darab történetével párhuzamosan a közönség követhessen egy filmforgatást, amikor ezt a darabot veszik fel. Ez egy állandó oda-vissza játékot eredményez, remélem, hogy a nézők megértik és elnyeri a tetszésüket. Ez számomra eddig egy nagyszerű munka, remélem, megfelelünk majd az elvárásoknak.

Legközelebb is vállal hasonló nyári feladatot?

Tenki Réka: Mindenre nyitott vagyok, nem akarok semmit kizárni.

Az előadásban, mint beszéltünk róla filmeznek is. Több filmben láthattuk eddig, várják újabb filmes feladatok?

Tenki Réka: Most lett volna rá lehetőség, de a Római vakáció miatt nem értem rá. Legutóbb a Szabadság különjárat című 56-os témájú tévéjátékot forgattam, tavaly szeptemberben Fazakas Péter rendezésében. A premier októberben lesz.

Balogh Gyula / Népszava