Amadeus – A klasszikus zene, nem klasszikus párvidala a Belvárosi Színházban
2014. 06. 05.

Amadeus – A klasszikus zene, nem klasszikus párvidala a Belvárosi Színházban

2014. június 18-án az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színház színpadán mutatja be Szikszai Rémusz rendezésében Peter Schaffer világhírű darabját az Amadeust. A főbb szerepekben Kulka Jánost, Keresztes Tamást, Fodor Tamást és Lovas Rozit láthatja a közönség. Különös aktualitása a darab bemutatójának, hogy az Oscar-díjas filmváltozat éppen 30 évvel ezelőtt került a mozikba.

amadeus_plakatMozart zseni volt. Ez ma már nem vitás, de saját kora gyakran az ügyes virtuózt, a kulturális látványosságot látta benne. Antonio Salieri, a bécsi udvari zeneszerző az egyetlen, aki rögtön felismerte: ilyen muzsika kizárólag isteni sugallatra születik. Élet-halál harcba kezd tehát, hogy Mozarttal szemben ő legyen a kiválasztott, akinek hangján megszólal az örökkévalóság. Peter Shaffer világhírű műve természetesen fikció. De mi van, ha valóban igazak a korabeli feltételezések. Mi van, ha Mozartot valóban meggyilkolták? És mi lehetett az indíték? – áll a darab színlapján.

Orlai Tibor producer és Zöldi Gergely dramaturg/fordító páros évek óta sikeres darabválasztásaival igyekszik a közönséget nyáron is becsalni a színházba. A 2014-es nyár indítása különösen érdekes, hiszen Kulka János és Keresztes Tamás biztosítékok arra, hogy Mozart és Salieri “párharca” izgalmas perceket szerez majd a Belvárosi Színház nézői számára. Az előadás nem csupán az új fordítással (Zöldi Gergely munkája), hanem Szikszai Rémusz formabontó, új rendezői megközelítésével is garantálja, hogy a színpadi mű, és a filmváltozat rajongói is új oldalról láthassák a két zenei virtuóz kapcsolatát.