Ez a videó terjed most a neten – fiatal magyar rendező ad választ
2017. 01. 26.

Ez a videó terjed most a neten – fiatal magyar rendező ad választ

Röviden: egy amerikai író, tanácsadó beszél az Y-generáció problémáiról, azaz leginkább arról, hogy mi a baj az Y-generációval. Hogy például miért kötődik nehezen, miért okoz gondot számára, hogy megtalálja a neki való munkát. És mintha pont erre a videóra reflektálna a Budapesten, a Jurányi házban januárban bemutatott A fura című előadás, amely épp egy Y-generációs fiú történetét meséli el.

A 32 éves Benedict Wells A fura című írását Fehér Balázs Benő rendezésében láthatja a közönség. A kortárs német regényből született előadás egy húszas évei közepén járó íróról szól, aki a nappalokat sötét pincelakásában tölti, este az utcákat, a bulikat járja. Egyik napról a másik napra él. Be kellene fejeznie a nagyregényét, és ideje lenne szerelmesnek is lennie, de valahogy semmi nem alakul normálisan. Jasper Lier és barátai ugyanolyan problémákkal küszködnek, mint generációjának tagjai: szorongnak a jövőjük miatt, örökösen megkérdőjelezik a tehetségüket, munkájuk értékességét, próbálnak kötődni, rálelni a szerelemre és normális mederbe terelni a családi kapcsolataikat, sikertelenül, és ettől egyáltalán nem érzik magukat jól a bőrükben.

A fiatal rendezőt a darabról és annak aktualitásáról kérdeztük:

– Bementem a könyvesboltba, levettem a polcról a regényt, és megtetszett a fülszöveg. Ezután persze elolvastam, és azt gondoltam, hogy érdemes ebből előadást csinálni. A mű beszél felelősségvállalásról, hivatásról, magányról, identitáskeresésről, a szülőkről való leválásról, a fiatal felnőttek elveszettségéről. Ezek a kérdések engem is érdekelnek, és abban bízom, hogy lesz olyan néző, aki ráismer magára, vagy egy barátjára, vagy fiatalkori énjére.

– De vajon tényleg ekkora a baj? Vagy hasonló problémákkal küzd mindig az épp aktuális új generáció?

– Azt sem merem mondani, hogy most minden fiatal átesik egy olyan időszakon, mint a főszereplő, de ismerek olyan fiatalokat, és időseket, akik átestek. Nem hiszem, hogy ez a generáció nagyobb bajban lenne, mint bármelyik korábbi. Nem mondanám magunkról, hogy ez most egy gyengébb eresztés. Az biztos, hogy vannak olyan körülmények, amik kifejezetten ezt a generációt érintik. Tíz éve még nem élte mindenki az interneten az életét. Nem érezte azt, hogy ha egy nyaralásról nem készít kétszáz képet, és teszi közzé, akkor maradhatott volna inkább otthon. Olyan kellékek lepnek el minket, amik arra szolgálnak, hogy minél homályosabban lássuk a kapcsolatainkat, azt, ahogyan mások megítélnek minket, vagy a magányunkat.

– Van  „megoldás”? Vagy inkább: a darab főszereplője talál megoldást?

– Az én főhősöm arra jut, hogy változtatnia kell az életén. De ez innentől már egy másik történet.

A fura című előadást, január 25-én, 26-án, valamint február 17-én, 18-án játsszák legközelebb.

Forrás: www.valasz.hu