A Brooklyni mese tényleg Woody Allenről szól?
2024. 09. 04.

A Brooklyni mese tényleg Woody Allenről szól?

Újabb bizonyítékunk van arra, hogy Woody Allen ezúttal is saját magáról írt darabot!

A Brooklyni mesa főhőse Sal Vitale, egy maffiafőnök, akinek két lánya van, Isabella (Bíró Panna Dominika) és Angelina (László Lili). Az egyik jelenetben Isabella ezt javasolja vőlegényének, az apjához hasonlóan gengszerügyletekben utazó Vitónak:

Menjünk nászútra Havannába. Járhatnánk kártyabarlangokba, meg félkarú rablózni. A múltkor nyertem hatezret, apróban.

Ez sem véletlen!

A magát „mogorva gengsztermániás analfabétának” nevező Woody Allen önéletrajzából már kiderült, miért vonzódik a maffiózókhoz (erről ide kattintva olvashatnak), az is, hogyan lett a múzeumok és a festészet rajongója (itt elolvashatják). Most pedig arra hozunk önéletrajzi bizonyítékot, hogy a kártya sem véletlen!

Az Isabellát játszó Bíró Panna Dominika és a darabbeli papáját, Sal Vitalét játszó Mészáros Máté

Woody Allen így ír a kezdetekről:

Magamban ültem, és kártyalapokkal meg pénzérmékkel gyakoroltam, ügyeskedtem a paklival, az átverős keveréssel, a hamis emeléssel, az alulról osztással, a tenyerembe rejtéssel. Viszont még egy született nyomingernek is rövid út vezetett a cilinderből előcibált nyúltól addig a felismerésig, hogy hamiskártyásként sem rossz. Örököltem az apám tisztességtelenséggénjeit, hamarosan már pókerrel kopasztottam meg a gyanútlanokat: nem a következő lapokat osztottam, vagy ugyanúgy tettem vissza őket, ahogy keverés előtt voltak, és besöpörtem a többiek zsebpénzét.

(Woody Allen: Apropó nélkül. Önéletrajz. Jaffa Kiadó, 2021)


 

Jegyek a Brooklyni mesére itt