Budapest, Te! – Nagy Dániel Viktor és a Péterhalmi erdő
2021. 09. 16.

Budapest, Te! – Nagy Dániel Viktor és a Péterhalmi erdő

Budapest, Te! című produkciónkkal zenés városnézésre invitáljuk a fővárosiakat és a nem budapestieket. Csatlakozzanak hozzánk, fedezzék fel a várost a benne élő emberek történetein keresztül, amelyekhez az elmúlt száz év legnagyobb Budapest-slágerei szólnak. Sorozatunkban pedig ismerjék meg azokat a helyszíneket, amelyek az előadás alkotói számára fontosak, kedvesek! Nagy Dániel Viktor a Péterhalmi erdőbe invitálja önöket.

Nagy Dániel Viktor számos sikerprodukciónk közreműködője. Jelenleg olyan előadásokban mutatja meg sokodalúságát, mint a Férjek és feleségek, a Hamis hang, a Hogy szeret a másik, a Hurok, a Szemünk fénye vagy a Válaszfalak.

Nagy Dániel Viktor számára Budapest és a budapesti történetek különösen sokat jelentenek, hiszen a 100 szóban a város című előadásban rendszeresen „páros standupol” Szilágyi Csengével. Az évek óta kiírt azonos című pályázatra született szövegekből egyébként a Budapest, Te!-ban is elhangzik néhány. A művész lokálpatriótának tartja magát, szereti Budapest sokféleségét, de azt vallja, egy helynek számára nem önmagában van jelentősége, hanem azokkal az érzésekkel együtt, amelyek oda kötnek. „A múltam, az emberek, az élmények, a munkám határozzák meg a Budapesthez kötődésemet. A hangsúly a helyekről és a pörgésről átkerült a pillanat megélésének minőségére.”

Nagy Dániel Viktor a Pestszentimre és Pestszentlőrinc közötti Péterhalmi erdőt választotta, ami a nyári forgatási napon legszebb zöld pompában ragyogott. A színművész ide szokott járni futni, kutyát sétáltatni. Egy előadóművész számára fontos az elvonulás is, az az intim idő, amikor befelé figyelhet. A Péterhalmi erdőben ezt a nyugalmat lehet megtalálni, ide elvonulhat a munka és a világ zajától. „Három-négy éve költöztem ki a városból. Már egyáltalán nem érzem a magaménak azt a nyüzsgést, azt a rengeteg embert. Nem az a pörgés jellemző már az életemre – árulta el, és hozzátette, egy bizonyos életkor után egyszerűen megváltozik az ember ritmusa, mást igényel. – Itt minden megvan, de mégis nagyon szellős ez a környék.”

A főváros számtalan nagy sláger ihletője, a Budapest, Te! előadásban az elmúlt száz terméséből válogatva 19 dal hangzik el. Bár a színművész szereti az elsőként elhangzó PASO-dalt is, annak sokszólamúsága és a tömör fogalmazása miatt, de igazi kedvence a finálé Máté Péter-szerzeménye, A fény városa, amit ő énekel. „Rám is nagyon nagy hatással volt a dal, és a visszajelzések alapján úgy tűnik, a nézőkre is, hiszen arról van szó benne, hogy milyen jó lesz majd egyszer itt, a fények városában élni, és ezt mi teremtjük meg. Kicsit keserű, de mégis közösséget kovácsoló dal.”

Nagy Dániel Viktor egyébként maga is ír dalokat, Wigama Lekko nevű csapatával készítette el az OtthonPontBudapest című számot. Az előadásban nem szerepel, de Oláh Ibolya Magyarországának Tereskova-féle átdolgozása közel áll a szívéhez, mert a szöveg tartalmazza azt a sok fájdalmas és igaz dolgot, amit a várossal és az országgal kapcsolatban érez.