Ezért vonzódik Woody Allen a gengszterekhez
2024. 08. 22.

Ezért vonzódik Woody Allen a gengszterekhez

A Brooklyni mese főszereplői egy maffiózó és családja. De vajon miért jellemzi magát Woody Allen mogorva, gengsztermániás analfabétaként? Íme a válasz!

A háború véget ért. (…) Apa apja vett a kedvenc, tengerész fiának egy igazi, klassz autót, hogy nyugodtan kocsikázhasson az első világháború utáni Európában. Amikor hazajött az öreg, mármint a nagyapám, megtoldotta néhány nullával a bankszámláját, miközben Double Corona méretű szivarokat szívott. Egy nagy kávés cég egyetlen zsidó utazó ügynöke volt, apám ügyeket intézett a számára, és egy nap, amikor néhány zsák kávét cipelt éppen valahova, elment egy bíróság előtt, amelynek a lépcsőjén Kid Dropper, egy akkoriban nagymenő gengszter sétált le. Kid Beszállt az autóba, erre egy Louie Cohen nevű jelentéktelen alak odaugrott, és az ablakon keresztül négy golyót eresztett bele. Apám meg ott állt, és nézte. Sokszor mesélte ezt elalvás előtt, és én sokkal izgalmasabbnak találtam, mint Tapsit, Fülest, Pamacsot és Pétert.

(...)

Apámnak egy könyve volt, a New York bandái. Gyerekkoromban kizárólag azt lapozgattam, és közben egyre nőtt bennem a gengszterek, a bűnözők és a bűn iránti csodálat. Úgy ismertem a maffiózókat, mint ahogy a legtöbb srác a kosarasokat. Én őket is ismertem, de nem olyan jól, mint a Véres Csalót, a Zsíroskezű Jake Guzikot és Tik-Tak Tanenbaumot. 

(Woody Allen: Apropó nélkül. Önéletrajz. Jaffa Kiadó, 2021)

Jegyek a Brooklyni mesére itt