Hogy kerül a Raffaello-festmény a Brooklyni mesébe?
2024. 08. 31.

Hogy kerül a Raffaello-festmény a Brooklyni mesébe?

A Brooklyni mese fontos szereplője egy Raffaello-festmény, ami nem véletlen, hiszen Woody Allen kamaszkora óta rajong a festészet iránt. 

Önéletrajzában így emlékszik vissza a kezdetekre:

Tizenhét éves koromban láttam először a Broadway-n egy előadást, sőt a festészetet is magamnak fedeztem fel, amikor lógtam a suliból, és egy meleg helyen szerettem volna eltölteni az időt: a múzeumok ingyen voltak, vagy nem kerültek sokba.

(...)

Később Cezanne súlyos almái és Pissarro esős boulevard-jai ragadtak magukkal, de (…) ennek csupán az volt az oka, hogy lógtam, és havas téli reggeleken meg akartam húzni magam valahol. Tizenöt éves voltam, és amikor szembekerültem Matisse-szal, Chagall-lal, Noldéval, Kirchnerrel és Schmidt.Rottluff-fal, a Guernicával, a frenetikus, egész falat betöltő Jackson Pollockkal, Beckmann triptichonjával, és Louise Nevelson sötét, fekete szobraival, horogra akadtam. Azután megebédeltem a MoMa büféjében, és lent, a vetítőteremben megnéztem egy régi filmet.

(Woody Allen: Apropó nélkül. Önéletrajz. Jaffa Kiadó, 2021)


A Brooklyni mese főszereplői egy maffiózó és családja. De vajon miért jellemzi magát Woody Allen mogorva, gengsztermániás analfabétaként? Ide kattintva kiderül a válasz!


Jegyek a Brooklyni mesére itt