Miniinterjú Pataki Ferenccel a Tok-tok...-ról
2022. 10. 29.

Miniinterjú Pataki Ferenccel a Tok-tok...-ról

A Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? kapcsán kérdeztük Pataki Ferencet.

Kit játszol az előadásban? Mesélj egy picit a karakteredről!

Fred egy papagájtenyésztő, aki Tourette-szindrómával küzd, és ezért nehezen létezik emberek között. Ügyvéd szeretett volna lenni, szóval el lehet képzelni, mit jelentett neki ezt feladni! Helyette papagájtenyésztésbe kezdett, de minden eladott példányt visszahoznak neki, mert a madarai a Fredtől hallott ocsmányságokat ismételgetik. Így aztán nehezen megy a biznisz.

Van-a hétköznapokban furcsaságod, mániád, vagy ahogy a darabban hívják: tok-tokod?

Van egy szokásom, ami nem tudom, hogy furcsa-e, de szerepekhez kötődik és minden próbafolyamatnál vagy forgatásnál egyedi. Az éppen aktuális munkám során, amikor az új figurával foglalkozom, általában egy zenei előadót vagy formációt kapcsolok hozzá, és csak azt hallgatom. Nem tudom megmondani, miért éppen azt, ez valami belső sugallat. Fred például Janko Nilovicot hallgat. De a nagypapa az Apád előtt ne vetkőzzből AC/DC-t vagy a Tündérkert forgatása alatt Imreffy Bachot. 

Kinek ajánlod az előadást?

 Elsősorban azoknak, akik szeretnének egy jót szórakozni, de mint ahogy az orlais darabok esetében általában, ennek is van egy mélyebb jelentése. A történet a toleranciáról is szól. A Tok-tok szereplői nehezen léteznek társaságban. Oda kell figyelni, egyik figurából sem szabad paródiát csinálni. Frednél is mélyre kell ásni, bármennyire is humorosak a helyzetek, amelyekbe akaratán kívül keveredik. Valójában a hétköznapokban bármikor jöhet olyan helyzet, amikor a bennünk levő feszültség, szorongás furcsa, kívülről nézve még akár viccesnek is tekinthető formában oldódik ki belőlünk.

Előadás-időpontok és jegyvásárlás ide kattintva