Négy kérdés, négy válasz a Tapasztalt asszonyról – Pataki Ferenc
2023. 03. 23.

Négy kérdés, négy válasz a Tapasztalt asszonyról – Pataki Ferenc

Miniinterjúkban kérdezzük a Tapasztalt asszony színművészeit.

Miért fontos a jelenlegi helyzetben a Tapasztalt asszony bemutatója? 

Sokféleképpen gondolkodunk a férfi-nő viszonyról, és ebben fontos szerepe van annak, ki milyen közegből származik, ki milyen személyes tapasztalatokkal rendelkezik. Érdekes volt, ezt magunkon is megfigyelni a próbafolyamat alatt, ahogy újabb és újabb kérdésekkel szembesültünk az anyag kapcsán, és mindannyian más oldalról, más vérmérséklettel próbáltunk rájuk választ találni. Szerintem a felvetett párkapcsolati és társadalmi kérdések minden nézőt érintenek, és biztos vagyok benne, hogy az előadás közben vagy után sokan elgondolkodnak azon, mit hoznak magukkal, és mit adnak tovább a gyerekeiknek. Emiatt lehet fontos ez az előadás.

Melyik jelenet érintett meg téged a leginkább?

A legkedvesebb jelenetem címe: Nemzetszaporulati Bizottság. Eleve tetszik a szóösszetétel, az a megoldás pedig, amit a népességfogyás kérdésére vázol, irgalmatlanul vicces, de ha a mélyére nézel, félelmetes, már-már orwelli hangulatú. Döbbenetes, hogy Tasi 2010-12 körül írta, és ma – különösen az „elöregedő” Európa és a multikulturalizmus tekintetében – ugyanúgy, ha nem jobban aktuális.

Szabad-e ezekről a témáról humorral, iróniával, akár öniróniával beszélni?

Szerintem szabad, de persze ez habitus kérdése. Az előadásban folyamatosan kifelé kommunikálunk, a nézőkhöz szólunk, és érdekes lesz látni, hol értenek egyet, min háborodnak föl, egyáltalán: mit vált ki belőlük az előadás. Egyáltalán nem baj, ha a komoly dolgokon nevetünk, ha kifordítjuk ezeket a helyzeteket, mert ezzel nem a témákat könnyítjük el, hanem tükröt tartunk magunknak. A humor egyrészt felold, másrészt pedig abban segít, hogy jobban megérintse a nézőket egy téma. Én nagyon szeretem azt, amikor vége a nevetésnek, és nemcsak leesnek a poénok, de le is ülepszenek. Amikor érzem, hogy betalált a nézőtéren ülőknek, mint egy hatalmas gyomros.

Kinek ajánlod az előadást?

Azoknak, akik nyitottak, gondolkodnak, és nem dugják a homokba a fejüket, ha problémával kerülnek szembe. Kortól és nemtől függetlenül mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy neki is tenni kell azért, hogy a párkapcsolata jól működjön.