Budapest, Te!

Bemutató: 2021. 09. 30.
Az előadás hossza: 1 óra 40 perc (egy részben)
Zenés városnézés
 
Nézze csak meg Budapestet éjjel, aluljáróérzés, újlipótvárosi szűkös utcák, budai zegzugok, galambok, tele van az nótával-zenével, sétahajó lágyan ring a Dunán, egy régi nótát hoz Budáról át a szél, ez a mi városunk. Kicsit szmogos, kicsit piszkos, de nincs még egy ilyen szép város. És benne a budapesti ember, akiről azt mondják, vannak köztük budaiak, és vannak, akik budaiak szeretnének lenni. Vagy fordítva: Budára kirándulni jár az ember, de hogy lehet ott lakni? Szeretjük ezt a várost színéről és fonákjáról, mert olyan, mint maga az élet: sosem tudni, melyik sarkon túl mi vár ránk. Erről szól ez az este.
 
Köszönet a szövegekért: Pereszlényi Erika, Török András, Maros András, Nádasdy Ádám, Háy János, Erdős Virág, a 100 szóban Budapest szerzői, Szabó Győző és sok barátunk...

 

Szabadtéri bemutató: Városmajori Szabadtéri Színpad, 2021. július 23.

Fotók / videók

Sajtó

26 szeptember 2021

Budapest, Te! – Rohonyi Barnabás és a Vas utca 2/c

A Budapest, Te! alkotói közül Rohonyi Barnabás a Vas utcába invitál.

Budapest, Te! című produkciónkkal zenés városnézésre invitáljuk a fővárosiakat és a nem budapestieket. Csatlakozzanak hozzánk, fedezzék fel a várost a benne élő emberek történetein keresztül, amelyekhez az elmúlt száz év legnagyobb Budapest-slágerei szólnak. Sorozatunkban pedig ismerjék meg azokat a helyszíneket, amelyek az előadás alkotói számára fontosak, kedvesek! Ma Budapest belvárosában maradunk: Rohonyi Barnabással a Vas utcába megyünk.

Rohonyi Barnabás idén kapta meg színészdiplomáját, nézőink már láthatták őt a Kaktuszvirág és a Válaszfalak című előadásainkban.

Élete legjobb és legrosszabb munkáitól a legjobb és legrosszabb bulikig rengeteg élmény köti ide Barnabást, hiszen az elmúlt öt évet Pelsőczy Réka és Rába Roland tanítványaként nem csupán e falak között, de gyakorlatilag ebben az utcában töltötte. „Amikor beléptem, azt éreztem, részévé válok a tradíciónak. Egy nagyon magasröptű és nagyon mélyenszántó közösség tagjává, és megtisztelve éreztem magamat – emlékszik vissza az első pillanatokra. – Itt tanultam a szakmát, a tanáraimnak köszönhetem mindazt, amit most tudok, és azt is, ami már bennem van, de még nem ért meg. Az a legfontosabb, amit a mestereimtől és az osztálytársaimtól kaptam.” Az évek alatt érezte, hogy az épületnek és az utcának lelke van, és úgy fogalmaz, hogy az utóbbi időszak eseményei, a modellváltás és annak következményei mintha ezt a lelket vették volna el. „Szomorú leszek, amikor itt sétálok el, és már inkább nem nézek be az utcába” – jegyzi meg. Barnabás az elmúlt éveket a város közepén töltötte, de nem csupán ezért vágyik a zöldbe: az tanulmányok befejezése és az egyetemet érintő átalakulás lezárta életének egy szakaszát.

Rengeteg dalt írtak az elmúlt száz évben Budapestről, ezek közül mintegy húsz hangzik el az előadásban. Barnabás szerint dallamvilágukban, mondanivalójukban egytől egyik önazonosak, magas színvonalúak már csak ezért is várja, hogy színpadra lépjen a Belvárosi Színházban.

Tovább
23 szeptember 2021

Takács Zalán: „Abszolút városi ember vagyok”

A Budapest, Te! alkotói közül Takács Zalán az Orczy kertbe invitál.

Budapest, Te! című produkciónkkal zenés városnézésre invitáljuk a fővárosiakat és a nem budapestieket. Csatlakozzanak hozzánk, fedezzék fel a várost a benne élő emberek történetein keresztül, amelyekhez az elmúlt száz év legnagyobb Budapest-slágerei szólnak. Sorozatunkban pedig ismerjék meg azokat a helyszíneket, amelyek az előadás alkotói számára fontosak, kedvesek! Takács Zalán az Orczy kertbe invitálja önöket.

Takács Zalán nem ismeretlen művész az Orlai Produkciós Iroda nézői számára: a Száll a kakukk fészkére és a Vadméz című előadásainkból ismerhetik. A prózai produkciók után a Budapest, Te!-ben ének- és tánctudását is megcsillogtatja a színművész, akinek az életében az Orczy kert fontos szerepet játszik. „Születésem óta itt lakom a szomszédban. Édesanyám itt tologatott engem délutánonként, gyerekkoromban itt játszottam sokat, tinédzserként itt bandáztunk suli után, és most meg nagyon szívesen járok le ” – ad magyarázatot arra a szoros kötelékre, ami őt a VIII. kerületi parkhoz fűzi. A gyerekeknek kedves vurstlival, vidámparkokból ismerős játékokkal rengeteg rendezvény zajlott az Orczy kertben, sőt egy Zalánnak emlékezetes Fekete Vonat-koncert is. Azóta sokat változott a hely. Lett kalandpark, az egyetemi beruházásnak köszönhetően infrastrukturális fejlesztések történtek, a gyerekeknek pedig kalandpark épült, de az árnyas fákkal és napsütötte rétekkel, sőt saját tóval is rendelkező Orczy kert megmaradt közparknak.

„Szükségem van a pezsgésre, abszolút városi ember vagyok – mondja Takács Zalán, de nem fejezi be a gondolatot. – Pont ezért iszonyatosan jó, hogy hozzám és a belvároshoz is ennyire közel van egy ilyen park. Ez a VIII-IX. kerület szíve.” A járvány miatti veszélyhelyzet alatt a város zöld terei családi, baráti találkozóhellyé váltak – Gombó Viola és Kálmán Eszter is mesélt erről sorozatunkban –, és nem volt ez más Zalán számára sem. „A néhány hónapos unokahúgomat itt locsoltam meg életében először húsvétkor” – emlékezett vissza.

Zalán nem titkolja, nagyon szereti Budapestet, különösen a főváros kínálta kulturális lehetőségeket, a színházakat, a mozikat, a koncerthelyszíneket. Ezek teszik számára is Budapestet különlegessé, és nem lenne szabad ezt a sokszínűséget veszni hagyni. Még nem merült föl benne, hogy elköltözzön innen – a fiatal színművész azzal kapcsolatban megengedőbben nyilatkozik, hogy mi lesz később –, de úgy véli, csak egy nagyobb városért tudná elhagyni.

Mint az előadás minden alkotója, Takács Zalán is megkapta a feladatot, hogy a Budapest, Te… kezdetű mondatot fejezze be. A teljesítés azért volt kihívás, mert ahogy megjegyezte, mindig másképp tudná folytatni. Legfrissebb megoldása így hangzik: „Budapest, Te! – egy remek előadás, amire mindenki jöjjön el!”

Tovább
16 szeptember 2021

Budapest, Te! – Nagy Dániel Viktor és a Péterhalmi erdő

A Budapest, Te! alkotói közül Nagy Dániel Viktor a Péterhalmi erdőbe invitál.

Budapest, Te! című produkciónkkal zenés városnézésre invitáljuk a fővárosiakat és a nem budapestieket. Csatlakozzanak hozzánk, fedezzék fel a várost a benne élő emberek történetein keresztül, amelyekhez az elmúlt száz év legnagyobb Budapest-slágerei szólnak. Sorozatunkban pedig ismerjék meg azokat a helyszíneket, amelyek az előadás alkotói számára fontosak, kedvesek! Nagy Dániel Viktor a Péterhalmi erdőbe invitálja önöket.

Nagy Dániel Viktor számos sikerprodukciónk közreműködője. Jelenleg olyan előadásokban mutatja meg sokodalúságát, mint a Férjek és feleségek, a Hamis hang, a Hogy szeret a másik, a Hurok, a Szemünk fénye vagy a Válaszfalak.

Nagy Dániel Viktor számára Budapest és a budapesti történetek különösen sokat jelentenek, hiszen a 100 szóban a város című előadásban rendszeresen „páros standupol” Szilágyi Csengével. Az évek óta kiírt azonos című pályázatra született szövegekből egyébként a Budapest, Te!-ban is elhangzik néhány. A művész lokálpatriótának tartja magát, szereti Budapest sokféleségét, de azt vallja, egy helynek számára nem önmagában van jelentősége, hanem azokkal az érzésekkel együtt, amelyek oda kötnek. „A múltam, az emberek, az élmények, a munkám határozzák meg a Budapesthez kötődésemet. A hangsúly a helyekről és a pörgésről átkerült a pillanat megélésének minőségére.”

Nagy Dániel Viktor a Pestszentimre és Pestszentlőrinc közötti Péterhalmi erdőt választotta, ami a nyári forgatási napon legszebb zöld pompában ragyogott. A színművész ide szokott járni futni, kutyát sétáltatni. Egy előadóművész számára fontos az elvonulás is, az az intim idő, amikor befelé figyelhet. A Péterhalmi erdőben ezt a nyugalmat lehet megtalálni, ide elvonulhat a munka és a világ zajától. „Három-négy éve költöztem ki a városból. Már egyáltalán nem érzem a magaménak azt a nyüzsgést, azt a rengeteg embert. Nem az a pörgés jellemző már az életemre – árulta el, és hozzátette, egy bizonyos életkor után egyszerűen megváltozik az ember ritmusa, mást igényel. – Itt minden megvan, de mégis nagyon szellős ez a környék.”

A főváros számtalan nagy sláger ihletője, a Budapest, Te! előadásban az elmúlt száz terméséből válogatva 19 dal hangzik el. Bár a színművész szereti az elsőként elhangzó PASO-dalt is, annak sokszólamúsága és a tömör fogalmazása miatt, de igazi kedvence a finálé Máté Péter-szerzeménye, A fény városa, amit ő énekel. „Rám is nagyon nagy hatással volt a dal, és a visszajelzések alapján úgy tűnik, a nézőkre is, hiszen arról van szó benne, hogy milyen jó lesz majd egyszer itt, a fények városában élni, és ezt mi teremtjük meg. Kicsit keserű, de mégis közösséget kovácsoló dal.”

Nagy Dániel Viktor egyébként maga is ír dalokat, Wigama Lekko nevű csapatával készítette el az OtthonPontBudapest című számot. Az előadásban nem szerepel, de Oláh Ibolya Magyarországának Tereskova-féle átdolgozása közel áll a szívéhez, mert a szöveg tartalmazza azt a sok fájdalmas és igaz dolgot, amit a várossal és az országgal kapcsolatban érez.

Tovább
19 augusztus 2021

Budapest, Te! – Zöldi Gergely és a budai vár

A Budapest, Te! alkotói közül Zöldi Gergely a budai várba invitál.

Budapest, Te! című produkciónkkal zenés városnézésre invitáljuk a fővárosiakat és a nem budapestieket. Csatlakozzanak hozzánk, fedezzék fel a várost a benne élő emberek történetein keresztül, amelyekhez az elmúlt száz év legnagyobb Budapest-slágerei szólnak. Sorozatunkban pedig ismerjék meg azokat a helyszíneket, amelyek az előadás alkotói számára fontosak, kedvesek! Mai bejegyzésünk nem véletlen, az ünnepi hétvégéhez különösen illik, hiszen Zöldi Gergely a budai várba invitál.

Hosszú lenne felsorolni, hány előadást köszönhetünk Zöldi Gergelynek vagy azért, mert ő talált rá egy darabra – s hogy jó a szimata, bizonyítja, hogy ezek közül nem egy közönségkedvenccé lett –, vagy azért, mert ő fordította a szöveget, vagy pedig dramaturgként, színpadra alkalmazóként közreműködött az alkotómunkában. Legutóbbi bemutatóink közül ő jegyzi a Válaszfalak, a Hogy szeret a másik, az Egy apró kérés, a Becéző szavak, a Kaktuszvirág és a Szemünk fénye magyar szövegét. A zenés műfajban is igazi expert, ezért nem csoda, hogy a Budapest, Te! előadásunkban nem egyszerűen csak dramaturg, de a dalok összeválogatásában is komoly szerepe volt.

„Nem is tudok olyan időszakot fölidézni, amikor ne lett volna az életem része ez a környék” – mondja Zöldi Gergely, aki a Mártírok útján, a mai Margit körúti bérházban nőtt föl, így a Városmajor, a Vérmező mellett a Várnegyed volt a kertjük. A közelség miatt gyerekkorában a családdal gyakran jártak a budai várba, ennek az időszaknak az emlékét még egy, a Tóth Árpád sétányon álló ágyúknál készült fotó is őrzi.

„Én, aki a pacifista alkatnak tartom magam, ezeket az ágyúkat rettenetesen szerettem kiskoromban – meséli Gergely, aki azóta is errefelé lakik, ezért természetes, hogy sokat jár ide. – A karantén alatt különösen jó volt itt sétálni a barátokkal. Őket szemlélve tűnt úgy, hogy a hely egyik titka a japáncseresznye-virágzás. Nagyon jó volt látni, mennyire örülnek ennek az emberek, amikor végre kimehettek a szabadba. A másik titka az, hogy a várnak ez a fele csöndesebb. Ezeken a kis utcákon, a Bécsi kapu felőli alvégen kellemesen, békésen lehet sétálgatni. Mintha az ember nem is Budapesten lenne, olyan csöndes ez a rész, leszámítva persze a Déli pályaudvar vagy a Széll Kálmán tér felőli zajt. De itt nyugi van, mintha egy vidéki városban sétálna az ember. A vár azt a békét is tudja sugározni, ami pont ellentétes a város más, gyakran irritáló részeivel. Itt nem dudálnak rád, nem löknek félre, nincsenek a földön nemkívánatos dolgok, amibe belelépsz.”

És még ma sem sietnek azok, akik erre járnak, de kiderül, ez a nyugalom a 80-as években még inkább jellemző volt, hiszen Gergő fölidézi, hogy kamaszkorában még sok házhely állt üresen, különösen a Batthyány utca környékén, ahol remekül lehetett kutyát sétáltatni, vagy akár csak leülni a barátokkal beszélgetni.

Az elmúlt száz évben legalább száz sláger született Budapestről, nem véletlen, hogy nem egyszerű még egy ilyen avatott szakértőnek sem kiválasztani a kedvencét. Először azokat a dalokat említi, amelyek nincsenek benne az előadásban. „Ilyen a Nékem csak Budapest kell, Mezei Mária, Psota Irén, Kiss Manyi tercettje a Napfény a jégen című, 60-as évekbeli magyar filmből, amikor ez a három csodálatos színésznő szteppel a liftben és énekli ezt a kis blőd, de nagyszerű dalt.

És még egy híres Cseh Tamás-dal jut eszembe, ami szintén nem került be az előadásba, az Itt van a város, vagyunk lakói, neve is van: Budapest – majd áttérünk a szeptember 30-án, a Belvárosi Színházban bemutatásra kerülő produkcióban elhangzó számokra. – Wagner-Puskás Péter zenei vezetőnek köszönhetően azonban a repertoárja két új dallal bővült. Úgy úsztatta egymásra a Különös éjszaka volt és a Hold ragyog a Dunán című dalokat, hogy egy egészen új zenei rétegük bukkant fel. Mivel így nem hallható sehol, a próba közben azon gondolkoztam, megkérdezem, van-e ebből fölvételük.”

Tovább
30 szeptember 2021

Orlai Tibor: „Budapest a mi városunk”

A Budapest, Te! előadásunk alkotói közül Orlai Tibor a Jurányi Házba invitál.

Budapest, Te! című produkciónkkal zenés városnézésre invitáljuk a fővárosiakat és a nem budapestieket. Csatlakozzanak hozzánk, fedezzék fel a várost a benne élő emberek történetein keresztül, amelyekhez az elmúlt száz év legnagyobb Budapest-slágerei szólnak. Sorozatunkban pedig ismerjék meg azokat a helyszíneket, amelyek az előadás alkotói számára fontosak, kedvesek! Orlai Tibor a Jurányi Házba invitál bennünket.

A Jurányiban olyan előadásainkat játsszuk, mint a sokszorosan díjazott, hazai és külföldi fesztiválokon is járt Egy őrült naplója, a Péterfy-Novák Éva műveiből készült Egyasszony és Apád előtt ne vetkőzz, vagy a Megyek utánad, Grecsó Krisztián regényének színpadi adaptációja, de ez az otthona a 23 percnek, A csemegepultos naplójának, a Huroknak és az Irodai patkányoknak. Október 24-én a Nem baj, majd megértem-mel, a Bodor Johanna önéletrajzi regényéből készített előadással bővül a jurányis repertoárunk.

A producer azért választotta ezt a helyet, mert úgy gondolja, egy korszerű világvároshoz hozzátartozik a nyitottság, az elfogadás, az, hogy elutasítsák a kirekesztést. Fontosnak tartja, hogy a múlt szervesüljön a jelennel, és ne a múltból éljünk, hanem a jelenbe építsük be a múltunkat. „A Jurányi erre a legjobb példa, ezt valósította meg az intézmény vezetője, Kulcsár Viki. Mindenki számára örömünnep itt lenni – szögezi le az Orlai Produkció vezetője, és hozzáteszi, hogy a Budapest, Te! előadással ugyanezt célozzák. – Mi hiszünk abban, hogy Budapest egy csodálatos hely. Boldogok vagyunk, hogy itt élhetünk, de fontos számunkra, hogy ez egy nyitott, elfogadó város legyen. Ez előadás azt bizonyítja, hogy itt képes együtt élni a múlt és a jelen, de azt is megmutatja, mennyi mindent kell tennünk, hogy a jelen ugyanolyan fényes legyen, mint a múlt.”

Egy világvároshoz hozzátartozik a sokszínűség, ami nem csupán Budapest kulturális, de kulináris kínálatában is megjelenik, és az a szabadságérzet, amit a lakói szeretnének fenntartani.

Orlai Tibor nem tudná elképzelni, hogy tartósan máshol éljen. „Aki több mint hatvan évet leélt ebben a városban, nem hiszem, hogy tud másutt élni. Lehet, hogy a Covid alatt egy évre kiköltözik a nyaralójába, ahogy én is tettem, de heti két-három alkalommal mégis meg kell itt fordulni. Olyankor pedig az itt kapott impulzusoktól feltöltődöm. Budapestet az ellentmondásaival, a hibáival együtt szeretem. Ez a mi városunk, és erre mi büszkék vagyunk.”

A Budapest, Te! előadásban mintegy húsz dal hangzik el. Orlai Tibor kedvence az a medley, amelyben az Isten veled, Budapest, te édes és a Budapestmód folyik össze. Az, hogy egy hatvan-hetven évvel ezelőtti dal meg tud szólalni ennyire újszerűen 2001-ben is, számára szintén azt mutatja meg, hogy múlt és jelen egyesülhet. Épp ezért sem véletlen, hogy az előadás címében elhangzó mondatot a producer így fejezte be: „Budapest, te vagy az otthonom, és így szeretném, hogy ez örökre így maradjon.”

Tovább