Maros András

Redőny

Bemutató: 2022. 02. 25.
Az előadás hossza: 1 óra 40 perc (egy részben)

Ősbemutató

Egyáltalán nem mindegy, ki áll be a Büdös Gizi lagziján vonatozni... hogy ki ki mögé kerül – Nándi szempontjából pláne nem mindegy. Nándi szülei, Attila és Éva ezen a rendezvényen jönnek össze, miután a vonat egymást követő kocsijai lesznek. Hamar kiderül, hogy közös életüknek nem a gyerekük a főszereplője, hanem a redőny. Legalábbis Éva számára mindenképp, akinek mellesleg az anyja (Márti) is jelen van... amikor jelen van... meg amikor nincs. Ő nem redőnypárti, sőt. De mitől tud ennyire fontos lenni a redőny? Mit tud egy redőny? Hát, sok mindent. Ha leengedik, eltakar; ha felhúzzák, megmutatja, mi van kint... vagy bent. (Feltéve, ha működik.)

A Redőny vicces és szórakoztató darab. A Redőny megrázó és elgondolkodtató darab. Hogyan lehetséges ez a paradoxon? Maros András úgy meséli el egy, a tradicionális szerepre kényszerített nő sorstragédiáját, hogy közben szűkszavú, pergő ritmusú, briliáns dialógusokat működtet. Maros elképesztő nyelvezetet használ, humora a legnagyobbakat – Esterházy Pétert, Parti Nagy Lajost – juttatja eszünkbe, mégis legalább annyira egyedi, mint az említettek. Maros egyszerre teszi otthonossá, „rögvalóság ízűvé”, hihetővé, ugyanakkor elemeltté a darabot. Miközben elemi erővel nevettet, a szerkezet drámai erejű, szikár és fájdalmas marad; a darab vége pedig igazi katarzissal kecsegtet...

Külön köszönet Blastik Noéminek.

A mű a Nyílt Fórum támogatásával jött létre.

Az előadás az Óbudai Kulturális Központtal együttműködésben jött létre. 

Az előadás 2022-ben a VIDOR Fesztiválon elnyerte a legjobb kamara-előadásnak járó Pierrot-díjat.

Fotók / videók

Sajtó

12 január 2022

Maros András: „A Redőny premierjére nagy izgalommal készülök”

A Redőny írójával, Maros Andrással beszélgettünk.
Tovább
17 január 2022

Ujj Mészáros Károly: „Iszonyú svunggal rántott be a nyelv és a történet”

Olyan élményt adott maga a szöveg, a párbeszédek, és úgy behúzott Éva sorsa, hogy egyszer csak azt vettem észre, hogy már alig van néhány oldal hátra a darabból.
Tovább
08 február 2022

Lass Bea: „Távol áll tőlem a karakter, de volt miből építkeznem”

Következő premierünk egy ősbemutató, Maros András Redőny című darabja, amely a tradicionális női szerepeket vizsgálja. Lass Bea alakítja Mártát, a főhősnő édesanyját, egy igazán színes és erős egyéniségű karaktert.
Tovább
25 január 2022

László Lili: „Néhány ponton összecseng a szereppel az életem”

László Lili kisfia mellől az idei évadban tért vissza a színpadra. A közönség már láthatja őt a Szemünk fényében, de hamarosan egy ősbemutató, a Redőny című kortárs magyar dráma főszerepében is bemutatkozik.
Tovább
10 március 2022

Schruff Milán: „Szerelmes vagyok ebbe az anyagba”

Február 25-én mutattuk be a Redőnyt. Schruff Milán azonban már a próbafolyamatot megelőzően ismerte Maros András darabját. A színművész biztos volt abban, hogy a történet tökéletesen illik az Orlai-repertoárba, és nagy siker lesz. A premier utáni visszajelzések azt mutatják, igaza lett.
Tovább
01 április 2022

Embriótól egyetemistáig Nándi szerepében

Pataki Ferenc a Redőny-beli igazán különleges szerepéről.
Tovább