A közönség és Mr. Sloane szórakozik a Jurányiban
2019. 01. 20.

A közönség és Mr. Sloane szórakozik a Jurányiban

A Jurányi Házban napokban bemutatott, a Mr. Sloane szórakozik című színdarab bizonyára megosztja a nézőket. Fekete humorával megdolgoztatja a nevető izmokat, miközben a feszültség érzését sem ússzuk meg, tehát közel sem nyújt könnyed szórakozást ez az előadás.

Joe Orton angol szerzőnek nyilván az utóbbi hatás volt a célja, amikor megírta ezt az eltorzult emberi kapcsolatokat bemutató, gyilkos humorú, krimibe hajló drámát. Joe Orton rövid, tragikus halállal végződő életében mind tetteivel, mind a műveivel sokat tett azért, hogy provokálja környezetét és a drámáit megtekintőket.

Parti Nagy Lajos fordítása, munkája garantálja, hogy igazán életszagúak legyenek a jelenetek és a párbeszédek. A Mr. Sloane szórakozik előadás bemutatja egy lelkileg gyermeki szinten ragadt negyvenes testvérpár aberrált, perverz viselkedést. Szembesít minket a manipuláció erejével, mely a másik fél gyengeségét használja ki. A darabban azzal a helyzettel találkozhatunk, hogy egy család életébe váratlanul betoppanó ismeretlen fiatalember, Mr. Sloane manipulatív, érdekalapú szórakozása a végső határig el tud menni büntetlenül. A gyors tempójú és váratlan fordulatokban bővelkedő történet garantálja, hogy a nézők is szórakozzanak, ne csak Mr. Sloane.  Guelmino Sándor rendezése semmit sem enged visszafojtani a jelenetek és a párbeszédek erejéből, bátran bánik a hatáskeltéssel és a meglepő poénokkal. A színpadkép, a díszletek, a vicces kellékek önmagukban is hordoznak üzenetet, és jól támogatják a szatirikus stílusú előadás éles hangnemét.

Bíró Kriszta vérbő módon játssza a magányos és boldogtalan negyvenes nőt, akiben egyszerre támasztja fel a szerelmi és anyai érzést a fiatal Mr. Sloane. Kacér, ízig-vérig nőt alakít, aki a hiúságtól és a szeretetéhségtől vezérelve nem lát tisztán, vagy inkább csak úgy tesz. Király Attila nagy energiát tesz a színpadra, erőteljesen, bátran játszik a báty szerepében. Gazsó György az apát nagyon árnyaltan jeleníti meg. Tökéletesen visszaadja a szerep kettősségét, ellentmondásosságát, mely egyszerre határozott és elesett, bátor és gyáva. A címszereplőt megformáló Dékány Barnabásnak testhezálló a szerep. Bátran meri használni a nagyívű gesztusokat. Joggal, hiszen játszmáival másképp nem is váltana ki kellő hatást Mr. Sloane. Nem érne el sikert, ha nem vetne be szinte minden olyan szélsőséges eszközt, amivel a célját el tudja érni.

A Mr. Sloane szórakozik című Jurányi Ház  előadása családi mikrokörnyezetben mutatja be azt a hatásmechanizmust, amely szerint, ha azt mondják az embernek, amit hallani akar, akkor szinte bármit elfogad Mert el akarja hinni a valólant, még akkor is, ha tragédia a következménye ennek a torz viselkedésének. Bátor és szókimondó előadás a Mr. Sloane szórakozik.

Forrás: cornandsoda.com