Katonák a Tháliában
2014. 03. 31.

Katonák a Tháliában

Katonák címmel mutatják be a Budapesti Tavaszi Fesztivál és az Orlai Produkció közös előadását a Thália Színházban március 27-én. A darab elsősorban a száz éve kitört első világháborúra emlékezik.

Igor Sztravinszkij orosz zeneszerző A katona története és Hunyady Sándor drámaíró Bakaruhában című művét dolgozta fel Mátyássy Bence színművész, a Nemzeti Színház társulati tagja, aki 2011-ben már megrendezte A katona történetét felolvasó színházként a Nemzetiben. Az első világháború kitörésének centenáriuma megfelelő időzítés volt ahhoz, hogy Mátyássy más perspektívából nyúljon a történethez, és szinkronba hozza egy másik darabbal, Hunyady Bakaruhában című novellájával, amelyen elsősorban a háború korai szakaszát jellemző naiv, optimista hozzáállás tükröződik. Ebből a két műből született meg a Katonák című darab, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében csütörtökön mutatnak be a Thália Színházban.

Az alkotók célja az volt, hogy két különböző aspektusból mutassák be a világháború borzalmait. „Szerettük volna, hogy összefésülhető legyen a két mű, hiszen mindkettő ugyanarról szól, csak míg az egyik egy polgári darab, addig a másik egy érdekes dramaturgiájú mű, amelyet nem is színpadra szánt a szerzője” – mondja Radnay Csilla színművésznő, aki az egyik darabban egy cselédlányt alakít, a másikban pedig a történet narrátora. „Mátyássy Bence alaposan meg volt terhelve a munkafolyamatok során: ő rendezi az előadást, szerepel is benne, és négy egyetemi osztálytársával dolgozik.

Erős víziói voltak a darabbal kapcsolatban, amelyeket végül sikerült is megvalósítanunk kisebb kompromisszumok árán. Rendkívül jól egyben tartotta a produkciót, és nyitott a közös gondolkodásra is, ami szintén pozitívum” – emelte ki Radnay. A darab további szereplői Bánfalvi Eszter, Mátyássy Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra és Huzella Júlia. Az első részt Kéménczy Antal kíséri zongorán, a második történet zenéjéért pedig a Budapest Chamber Sinfonietta felel.

Mészáros Márton írása a Népszavának