Kegyetlen libikóka
2017. 07. 13.

Kegyetlen libikóka

Novák Eszter rendező anyanyelvi szinten érti és beszéli Szép Ernő színpadi nyelvét. Ezt azonnal érezhetjük a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda Vőlegény című előadásán a városháza udvarán. Leginkább a darabban is remekül megírt libikóka üthet minket jól arcul. Mégpedig, hogy a szerelem és a pénz hajszolásában hol felülre kerülünk, és amikor azt hisszük, hogy már nyerő pozícióban vagyunk, akkor aztán egy pillanat alatt átkerülhetünk a vesztesek közé. Persze kérdés, hogy ki is számít ma nyerőnek és ki vesztesnek.

Az első rész tele van látványos burleszkbe illő jelenettel, a szereplők egy része mint egy marionett bábú, tehetetlenül sodródik a történetben. Aztán a második részben Kornél (Kovács Patrícia) lesz ami lesz, kezébe veszi a sorsát, felmegy a hozományvadász fogorvoshoz, a Vőlegényhez (Szabó Kimmel Tamás). Mindkét színész a szenvedélyes, határokat nem ismerő kettős játékban pillanatok alatt csúcsra járatja az előadást. Főként Kovács Patrícia alakítása lehengerlő. Annyira tudja és ismeri ezt a női húzd meg ereszd meg játszmát, hogy Szabó Kimmel Tamásnak fel kell kötnie a fehérneműjét, hogy állja a sarat.

A legfőbb erénye a játékuknak, hogy eléri a létezés szintet, hatnak egymásra, mennek egymással, harcolnak és engednek, hogy aztán megtörténjen a várva várt beteljesülés, amikor már nem számít a pénz, semmi sem számít, csak két ember, egy férfi és egy nő találkozása. Innen aztán nem könnyű folytatni, vissza is tér a kissé túlzó burleszk játékstílus. Hogy a legvége szintén katartikus és szerethető legyen. Megfordul a libikóka, most már a fogorvos könyörög a nőért és Kornélnak kell nemet mondani a pénzre, a szerelemért cserébe. Legyinthetnénk is, hogy ma már ez a választás nem nagyon életszerű. De szerencsére, mégis jó elhinni, hogy a mi hőseink mégis a szerelmet és a nagyon is bizonytalan jövőt választják, a gazdag csábító által hátrahagyott bonbonok csókokkal megédesített közös felfalásával együtt. Három óra, tétre menő, a színészeket helyzetbe hozó színház. Valószínű komoly sikerre számíthat ősztől a Belvárosi Színház színpadán is.

Forrás: nepszava.hu