Lehet-e röhögni a rákon?
2014. 07. 30.

Lehet-e röhögni a rákon?

Merünk-e röhögni a halálon, magunk vagy mások nyomorúságán; de legfőképpen fel merjük-e vállalni azt, hogy méltósággal távozzunk erről a világról, s hogy elbírjuk-e döntésünk súlyát? – kóstolgat Anat Gov zenés darabja, melyet az Orlai Produkció állított a Szentendrei Teátrum színpadára.

Mindaz, amit sűrítve el lehet mondani egy gyilkos betegségről, stádiumairól, a kezelések képtelenségeiről, a gyógyszerek mellékhatásairól, ráadásul mindezt mosolyra fakasztó iróniával, sírós humorral, az megtalálható a darabban.

happy_ending-2

Ehhez talált kiváló színészeket a rendező, Gergye Krisztián, akikre olyan terhet tett a beteg asszonyok megformálásával, amit csak a legnagyszerűbb játékkal lehet könnyűnek láttatni. Bánfalvi Eszter a hatszoros anya istentől kapott hitének erejét hozza pontosan, Margitai Ági a koránál fogva bölcs asszony reménykedését, Hegyi Barbara az újrakezdés lehetőségében bízó feloldódást, Fekete Ernő pedig az „azért vagyok orvos, hogy kivegyem a kórt magából” doktori küldetéstudatát.

A Hernádi Judit által megformált, a daganatával eleinte szembenézni képtelen ünnepelt színésznő pedig annyira valóságos, hogy még azt is megbocsátjuk neki, ha nem kér sem az isten, sem az állam, sem az orvosok legfontosabb szabályából: élet mindenek felett.

Nehéz azt hinni, hogy nincs benne tudatosság, hogy a színészeknek ide-oda csukló kórházi ágyak közé szorított infúziós állványok között kell botladozniuk. Miközben alighanem az életben is így tennénk, ha kezünkbe szúrt branülön keresztül folyna ereinkbe a remény. A fények sem mindig találják a helyüket, néhány dallam olykor zörejes, de az abszurd jelenésben mindez csak szorzóhatásként érvényesül: a színpadi zsúfoltságtól még kegyetlenebb a rákos betegek kiszolgáltatottsága.

Nem könnyű darab a Happy Ending, mint ahogyan az a teher sem, amit nézőként hazaviszünk belőle magunkkal. Ha semmi sem maradt már, a remény sem, idézzük fel azokat a pillanatokat, amikor boldogok voltunk – még akkor is, ha úgy érezzük, nem erről szólt az életünk.

F. Tóth Benedek / Vasárnapi Hírek