Táncolni a halállal – Happy Ending bemutató Magyarországon (Új Magyar Szó)
2014. 07. 28.

Táncolni a halállal – Happy Ending bemutató Magyarországon (Új Magyar Szó)

Nem mindennapi témát dolgoz fel Anat Gov zenés darabja a Happy Ending. Négy nő és egy egyre inkább eluralkodó betegség, ami lassan minden családba befúrja magát. Hernádi Judit, Hegyi Barbara, Margita Ági és Bánfalvi Eszter négy különböző sorsot, négy különböző életfelfogást jelenít meg a színpadon az Orlai Produkciós Iroda legújabb nyári bemutatójában.

Rákbetegségről színházi előadást készíteni igen merész vállalkozás. Sőt, formabontó is, ha hozzátesszük, hogy mindezt zenével és tánccal fűszerezve kapja meg a közönség. De szükség van a szórakoztató formára, vagyis a prózai revü műfajára, hiszen valamivel fel kell oldani a tabukat döntögető témát. Mert sokkal jobb nevetve megtapasztalni a rák árnyoldalait, mint síró arcokat nézni és gyomorgörccsel a székhez szegeződve ülni, közel 100 percen át.


Hernádi Judit | A szerző felvételei

 

Egy szellős nyári este nincs is jobb annál, mint Szentendre városának kanyargós kis utcáit bejárva, egy kellemes Duna – parti vacsora vagy fagyi után beülni a Teátrum udvarára. A lányok párnákat osztogatnak, az égen csillagok ragyognak, a színpadon pedig valami készül. A látvány egészen modern, fehér, szürke és fémesen csillogó. Csak egy kék felmosó vödör zavarja a képet. Ebbe a díszletbe sétál be az ünnepelt színésznő - Hernádi Judit - talpig vörösben és dobja le parókáját. És hogy alatta mi van? A nagy finálé, az Ő Happy End-je. Élvezzük hát az előadást.

Az izraeli dráma és forgatókönyvíró Anat Gov zenés darabja több országban zajos sikert aratott. Főszereplője egy ismert színésznő, aki első kemoterápiás kezelésén vesz részt, amin megismerkedik három női sorstársával. Hernádi Judit a korát és betegségét titkoló színésznő szerepében kitűnő választás. Erős jelleme, karakteres megjelenése uralja a színpadot. Minden poénja, ironikus megjegyzése célba talál, hatalmas, tágra nyílt szemei pedig elhitetik velünk, hogy számára mindaz, amit hall az újdonság erejével hat. Ha kell, akkor erőszakos, káromkodik és perrel fenyegetőzik, ha kell, akkor szelíd, mint egy ma született bárány. Ha kell, akkor szteppel, azért, hogy észrevegyék: „Hahó, ez itt egy ember!” Változik, ahogy a helyzet megkívánja. Küzdés vagy elfogadás? Vajon mit választ majd?

 

Hernádi Judit központi alakját tökéletesen kiegészíti a hármas hölgykoszorú, a három különböző felfogást és szemléletet valamint életkort megjelenítő szereplő. Hegyi Barbara, az egykori rocker csaj, aki még a kórházban is füvet szív és tetoválása van, ő a természetes gyógymódok híve. Bánfalvi Eszter, a hat gyermekes hitbuzgó édesanya, akinek tutyimutyi férje és állandóan csörgő mobilja van, valamint Margitai Ági, az öreg, aki már mindent megtapasztalt. A három nő sorsközösséget alkot, különbözőségük és karakterük azonban még öltözködésükben is látszik. Ezt a négyest egészíti ki Dr. „mogorva House” vagyis a szívtipró doki és az egészségügy megtestesítőjének szerepében Fekete Ernő, valamint a mindig segítőkész doktornő Bertalan Ágnes és az ápoló, nővér, rezidens tánc- és énekkar.

A színész, rendező, táncos, koreográfus Gergye Krisztián igazán szórakoztató előadást készítetett, a kemoterápia mellékhatásiról szóló dal vagy éppen az élő rákkal előadott szerelmi duett bár először kicsit szürreálisnak tűnnek, rá kell jönnünk, hogy abszolút az előadásba illő helyük van. A szereplők mobiltelefonjának csengőhangjáért külön taps jár, mint ahogy a 77 éves Kossuth és Jászai Mari – díjas Margita Ági lábemeléseiért is. A fordítás ismét kitűnőre sikeredett – köszönet Zöldi Gergelynek – és a jelmeztervező Béres Móni neve is említést érdemel.

Az Orlai Produkciós Iroda tehát az általunk is értékelt Amadeus, valamint a Bagoly és cica után ismét felforgatta az állóvizet és vár mindenkit a Happy Endingre a nyár folyamán Szentendrére, majd szeptembertől a budapesti Belvárosi Színházba.

Kánya Gyöngyvér / Új Magyar Szó