Van-e élsport dopping nélkül?
2017. 09. 19.

Van-e élsport dopping nélkül?

“Tagadj mindent, amíg csak képes vagy” – tanácsolja a doppingolók kézikönyve, és ezt idézi Jonathan Maitland nagysikerű drámája is, a Tagadj, tagadj, tagadj, mely az élsportot behálózó doppingbotrányok témakörét járja körül. A Londonban hatalmas sikert aratott előadást Magyarországon most először az Orlai Produkciós Iroda  jóvoltából, Szabó Máté rendezésében láthatja a közönség ezen hétvégén a Hatszín Teátrumban Lovas Rozi, Ullmann Mónika, Sztarenki Dóra, Nagy Dániel Viktor és Ficzere Béla szereplésével.

Létezik-e tisztességes versenyport? Lehetséges-e győzelem teljesítményfokozók nélkül? Mi a fontosabb: az etikusság vagy a győzelem? A kérdések talán egyidősek magával az élsport történelmével, azonban az utóbbi időkben, a média fokozottabb érdeklődésének is köszönhetően, még inkább a köztudatba kerültek. A sportbizottságok, szakmai szervezetek egyöntetűen hitet tesznek a tisztességes versenysport mellett, azonban a háttérben egyre több a doppingbotrány és a suttogás az elképesztő, emberfeletti teljesítmények gyanússágáról. Jonathan Maitland drámája ebbe a kétkedéssel, elhallgatásokkal és titkokkal teli világba enged bepillantani, és tesz fel égetően fontos kérdéseket hangosan, melyeket legtöbbször még magunkban sem merünk kimondani.

A történet központi szereplője Eve (Lovas Rozi), az ígéretes, fiatal futónő, akinek legnagyobb álma, hogy olimpiai bajnok legyen. Megismerkedik a sportág egyik legjobb edzőjével (Ullmann Mónika), aki azt ígéri, segít neki álma valóra váltásában. Azonban az aranyéremnek súlyos ára van.  Eve mindent megtesz a sikerért, de úgy látszik, ez nem elég. Edzője hamarosan újfajta “kiegészítő kezelést” ajánl neki, ami állítólag nem illegális, mégis titkolnia kellene. Eve választás elé kerül: a kezelés segítségével teljesülhet az álma, de egy ingoványos, titkos útra lépne, amivel örökre elveszítheti tisztességét. Azonban visszautasíthatja-e azt, ami nélkül valószínűleg soha nem éri el élete célját? A többi futó vajon tisztességes? Lehet győzni tisztán? Eve dönt, és ezzel minden megváltozik.

A dráma végig feszes tempójú, filmszerűen pörögnek egymás után a kiélezett jelenetek, a legvégsőkig fokozva a feszültséget. A figyelmet egyetlen pillanatra sem hagyja lankadni a remek színészi játék, mely teljesen megtölti az egyébként üres, díszlettelen teret. Kellékekre, sallangokra itt nincs is szükség, a pulzáló fények és a zenei aláfestés ötletes kiegészítői a pörgős szócsatáknak, gesztusoknak, szimbolikájuk finom utalásai nagyon elegánsak. A darab drámaiságát sokszor szarkasztikus humor is oldja, hogy a néző némi felszabadultsághoz jusson a feszült pillanatok özönében. Ezt segíti az élő, mai nyelvezet is, fűszerezve a sportnyelv szakmai zsargonjával és a nagyvárosi szleng olykor trágár megnyilvánulásaival.

Bár mind az öt színész játéka remek, mégis kiemelkedik Lovas Rozi és Ullmann Mónika alakítása. Lovas Rozi mozdulataival, testtartásával, sőt még mimikájával is kiválóan utánozza a sportolókat, így igazán hitelesen képes alakítani Eve, a futóbajnok szerepét. Ullmann Mónika pedig egyszerűen zseniális. Lénye betölti a színpadot, sziporkázó szarkazmusa, könnyed, minden görcstől mentes játéka egyszerűen elvarázsolja a nézőt. Az általa alakított edzőnő a darab legösszetettebb és legizgalmasabb figurájává válik, akit egyszerre lehet szeretni és végtelenül gyűlölni. Ficzere Béla parádésan alakul át az előadás alatt folyamatosan, és jelenít meg több szereplőt is, és  képes mindegyik szerepébe egy leheletnyi humort csempészni. Nagy Dániel Viktor sportújságírót alakít, és Eve egykori szerelmét. Alakját végig körbelengi valami baljóslatúság. Sztarenki Dóra Eve nagy ellenfele, akit le kell győznie ahhoz, hogy álma valóra válhasson. Sztarenki Dóra légies, könnyed alakjához remekül illik a futónő szerepe.

Összességében a Tagadj, tagadj, tagadj mélyen felkavaró és elgondolkodtató darab, mely témaválasztásával, üzenetével a sportvilág elevenjére tapint. Mégsem vádaskodik vagy hibáztat, csupán rávilágít egy égető problémára, mely  nap mint nap sportolók életét, munkáját, győzelembe vetett hitét teszi tönkre. Emellett rendkívül izgalmas, feszes tempójú dráma, ami bármilyen korosztályba tartozó nézőt képes magával ragadni, és ami garantáltan napokig a hatása alatt tart.

Forrás: cornandsoda.com