Villáminterjú: Schneiderné szerepében Csákányi Eszter
2013. 05. 16.

Villáminterjú: Schneiderné szerepében Csákányi Eszter

Csákányi Eszter Schneiderné szerepét játssza a Hippolyt avagy a nagypolgári villa mellé jár az ezüst kiskanál című előadásban, amit a Mohácsi testvérek rendeznek. Villáminterjú Csákányi Eszterrel.

Nem a Hippolyt Schneidernéjeként fog először együtt dolgozni a Mohácsi János rendezővel, Kaposváron több közös munkájuk is volt.

Az Ármány és szerelemben és a Tévedések vígjátékában dolgoztunk együtt. Mohácsi János akkor még nagyon fiatal rendező volt, de a sajátos alkotói módszer, amivel dolgozik, nagyon különleges volt.

Miért különleges ez a munkafolyamat?

Egy darabvázlaton kezdünk el dolgozni, amit aztán a próbafolyamat során az improvizációk töltenek ki, és ezáltal, a közös munkával jön létre a szövegkönyv végső változata. Én ilyen téren bevállalós vagyok, szeretem, ha a színészi ösztönömből kell megoldani feladatokat, ha szabadságot hagy nekem a rendező és bízik bennem. Mohácsi útjára engedi a zabolátlanságot, a teremtő erőt, de aztán kellő szigorral be is fogja, rendszerezi azt. Persze ennek vannak nehézségei, folyamatosan frissnek és nyitottnak kell lenni ahhoz, hogy ez a fajta munka működjön, de ez a színházi gondolkodás nagyon közel áll hozzám.

Ez már sokadik közös munkája az Orlai Produkciós Irodával is.

Tibor nagyszerű szakember, és amikor szabadúszó lettem a Krétakör Színház társulatának felbomlása után, akkor gesztust gyakorolt azzal, hogy gondolt rám. Parti Nagy Lajos A hét asszonya című monológsorozatával kezdődött el egy szép és örömteli munkafolyamat, hiszen azon kívül, hogy sok produkcióban benne voltam (Fédra fitnesz, Dolcsaja vita, Kupidó, Keresztanya), a közös munka díjakat is hozott (2011-ben a Dolcsaja Vitával Colombina-díjat sikerült elhozni a Vidor Fesztiválról, a Kritikusok Céhe a Fédra fitness és A hét asszonya után is a legjobb színésznő díjat ítélte oda, 2010-ben pedig ugyancsak a Kritikusok Céhe a legjobb gyerekelőadásnak választotta a Keresztanyát).

Ezért is nagyon örültem, hogy a Hippolyttal folytathatjuk a közös munkát, igaz, nem ez lesz az egyetlen: Garaczi László Magyar Mátrix című új darabját októberben kezdjük el próbálni. Az is izgalmasnak ígérkezik.