Átvették a  Vidor Fesztivál díját a Redőny alkotói
2022. 11. 18.

Átvették a Vidor Fesztivál díját a Redőny alkotói

A nyíregyházi Vidor Fesztivál hagyománya, hogy a díjakat a közönség jelenlétében kapják meg az alkotók. Ez történt november 17-én, amikor a legjobb kamaraelőadásnak járó Pierrot-díjat adta át a fesztivál igazgatója a művészeknek.

2022. február 5-én mutattuk be Maros András darabját. Az ősbemutató fontos számunkra: meggyőződésünk, hogy a jelenről, a világról, amelyben élünk a kortárs művek fogalmaznak a legpontosabban. 

A Redőny vicces és szórakoztató darab. A Redőny megrázó és elgondolkodtató darab. Hogyan lehetséges ez a paradoxon? Maros András úgy meséli el egy, a tradicionális szerepre kényszerített nő sorstragédiáját, hogy közben szűkszavú, pergő ritmusú, briliáns dialógusokat működtet. Maros elképesztő nyelvezetet használ, humora a legnagyobbakat – Esterházy Pétert, Parti Nagy Lajost – juttatja eszünkbe, mégis legalább annyira egyedi, mint az említettek. Maros egyszerre teszi otthonossá, „rögvalóság ízűvé”, hihetővé, ugyanakkor elemeltté a darabot. Miközben elemi erővel nevettet, a szerkezet drámai erejű, szikár és fájdalmas marad; a darab vége pedig igazi katarzissal kecsegtet.

A főszerepet László Lili alakítja, partnerei Schruff Milán, Pataki Ferenc, Lass Bea és Rohonyi Barnabás. Az előadást Ujj Mészáros Károly rendezte. A díszletet Fekete Anna, a jelmezeket Kiss Julcsi tervezte.