„Az ember sohasem túl öreg ahhoz, hogy fiatal legyen” – A Kalamazoo bemutatójára készül az Orlai Produkció
2023. 04. 11.

„Az ember sohasem túl öreg ahhoz, hogy fiatal legyen” – A Kalamazoo bemutatójára készül az Orlai Produkció

Negyedik alkalommal játszik együtt az Orlai Produkció (OPI) égisze alatt Hernádi Judit és Kern András, a két kiváló színművész ismeri egymás minden rezdülését. Sebestyén Aba viszont először dolgozik az OPI-nál, és bár már több magyarországi társulattal dolgozott, az igényes szórakoztatás jegyében készült előadást itt visz először színre.

A Kalamazoo elnyerte az Amerikai Drámaíró Céh egyik legfontosabb díját, a kifejezetten vígjátékok számára létrehozott Reva Shiner Comedy Awardot. A szerzőpáros hölgytagja, Michelle Kholos Brooks számtalan díjjal elismert drámaíró, az egyik legrangosabb amerikai művészszínház, a NewYorkRep rezidense. Darabjait az Egyesült Államokban és Európában is nagy sikerrel játsszák. A duó másik tagja, Kelly Younger Emmy-díjra jelölt dráma- és forgatókönyvíró. Sokoldalú szerző, aki színházban és a filmiparban is rendkívül sikeres. Fő műfaja a vígjáték, jelenleg Eddie Murphyvel dolgozik közösen egy komédián, de a Disney több animációs filmjében, köztük a Muppet Show legfrissebb vátozataiban is közreműködött íróként.

„Mit akarnak ezek még? – kérdeztük húszévesen, ha az idősebbek szerelméről esett szó. Pedig az ember sohasem túl öreg ahhoz, hogy fiatal legyen! A remek humorú írópáros fordulatos komédiája megmutatja, milyen a romantika az élet második felvonásában.

Amikor Peg, a konzervatív madárrajongó egy ismerkedős oldalon rátalál az izgalmakat fémdetektorral kereső Irvingre, megérkezik a szerelem, első látásra. Az első randevú és a másnap reggel után a két idősödő romantikus komplikált helyzetben találja magát: a közös jövőhöz bizony még az ő korukban is fel kell nőni” – szól az előadás ajánlója.

Sebestyén Aba több erdélyi színházban rendezett már szórakoztató előadást, ebbéli tehetségét a magyarországi nézők a Kalamazoo által ismerhetik meg. A rendező örömmel vállalta el a felkérést, és öröme a darab elolvasása után is megmaradt. „A történet alapvető emberi értékekről, vágyakról szól” – vázolta, majd részletezte is ezeket: szeretet, szerelem, hűség, a lélek örök fiatalsága, elmúlás, társas magány, szülők és felnőtt gyerekeik közötti viszony.

A Kalamazoo főhősei, Peg és Irving várnak valakire, maguk sem tudják, kire – és aztán megkapják egymást. Egyikőjük egy örök csitri, másikójuk egy örök kamasz, akikben él a változás, a folytonos megújulás igénye. Két olyan ember, akik az életigenléssel akkor sem hagynak fel, ha a legmélyebb bugyrokból kell magukat összeszedni magát.

„Az én felfogásomban Peg és Irving a két bohóc, a fehér és a vörös. Irving a fehér, aki keserűbb, ironikusabb, rejtőzködőbb, Peg színesebb, bohókásabb, naivabb, talán őszintébb. Olyan, mint egy madár. Egyszerre fellelhető bennük egyfajta mély szomorúság meg félelem és a játékra, a kalandra, az életre való vágy is. Ez a nagy kihívás számomra, ezeket a végletes, mégis egymást kiegészítő mély emberi tartalmakat igaz módon kibányászni és megmutatni ebből a történetből. Ugyanakkor nagyon szerencsésnek érzem magam, hiszen két olyan csodálatos színésszel dolgozhatom, mint Hernádi Judit és Kern András, akikkel rendkívüli öröm minden egyes próbaperc” – nyilatkozta Sebestyén Aba.

Hernádi Judit úgy fogalmazott: „Peg és Irving pontosan tudják, hogy kevés idejük van hátra együtt, de ez nem zárja ki, hogy megtöltsék az életüket valami olyannal, amire vágynak.” Kern András szerint az a cél, hogy a Belvárosi Színházban egy nevettető, de felemelő és érdekes este jöjjön létre, amiről az emberek kifelé jövet elkezdenek gondolkodni és kérdéseket feltenni.

A Kalamazoo látványtervezője Sós Beáta, zeneszerzője Cári Tibor.

A bemutató 2023. április 16-án lesz a Belvárosi Színházban, a további előadás-időpontok: április 17. 24., május 6., 20., 21., 28., június 3., 4.