Az utolsó Becéző szavak
2024. 05. 15.

Az utolsó Becéző szavak

Május 17-én búcsúzunk a Becéző szavak című előadástól.

Larry McMurtry emlékezetes regénye és az abból készült film után, az Esőember adaptálójának jóvoltából mutatkozott be a színpadon a vállaltan érzelmes, ám komikus helyzetekben is bővelkedő Becéző szavak. A történet, amely arról szól, hogy sohasem késő az őszinteség

Főszereplői egy anya és egy lánya. Aurora a strapás anyák közé tartozik. Sziporkázó, szórakoztató, de valahogy mindig hibátlanul szúrja be a legbrutálisabb megjegyzést. Mindenki boldogan élvezi imádnivaló humorát, kivéve a lánya, Emma, akinek mindez a bőrére megy. Aurora mindig a legjobbat akarja. Az egész életét parkolópályára állítja, hogy végre gatyába rázza a lányáét – aki mellesleg férjes asszony, és gyerekei vannak.

Zöldi Gergely fordította a darabot, amelyet Kocsis Gergely állított színpadra, alkotótársai Kálmán Eszter díszlet-, Kiss Julcsi jelmeztervező, Mátyássy Szabolcs zeneszerző és Kis-Kádi Judit rendezőasszisztens voltak.

„Félelmetes pszichés játszma zajlik tehát a Becéző szavak című előadás során a színpadon. Hernádi Judit és Péter Kata tűpontosan adogatják egymásnak a fájdalmas szavakból gyúrt, mélyre menő labdákat, miközben maximálisan képesek a saját belső problémáikat is érzékeltetni a nézővel. (…) Elgondolkodtató, mély mondanivalójú darab, amelynek feszültségét a szereplők humoros jelenetei oldják kissé. A darab közvetítette lélektani dinamikára nagyon sok család, nagyon sok családtag ráismerhet” – dicsérte az előadást a kritika, amelyben Gyabronka Józsefet, Cseh Juditot, Horváth Illést, majd Schruff Milánt láthatta a közönség.

A Becéző szavakat a Szentendrei Teátrummal együttműködésben mutattuk be 2019. július 5-én, majd ősszel bekerült a Belvárosi Színházba. „Vélhetően hosszú sikerszéria vár rá” – jósolta az egyik kritika, de a Covid évadában ennek az előadásnak sem volt könnyű helyzete. Eddig 33-szor láthatta a Belvárosi közönsége, a turnébusz úti céljai Ajka, Debrecen, Gödöllő, Gyömrő, Győr, Kecskemét, Martfű, Miskolc, Paks, Siófok, Szarvas, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tihany, Vác, Veresegyház, Veszprém voltak, némelyik város többször is.

A május 17-i előadás lesz a 69., az utolsó Becéző szavak. Várjuk anyák és a lányokat, az apákat és fiúkat – azaz minden szülőt és gyereket, hogy egy életre magukkal vigyék a történet tanulságát, azt, hogy sohasem késő az őszinteség. Persze, ezzel mindannyian tisztában vagyunk, de időről időre kell a megerősítés. Például egy ilyen különleges estén.

Jegyeket ide kattintva lehet vásárolni.