Bemutató a Belvárosiban: Válaszfalak
2021. 10. 12.

Bemutató a Belvárosiban: Válaszfalak

A nagy sikerű nyári előbemutató és országos turné után október 20-án mutatjuk be a Belvárosi Színházban a Válaszfalakat.

A Válaszfalak eredeti címe Grand Horizons, 2020 januárjában mutatták be hatalmas sikerrel a Broadwayn, és a darabot New York-i színházi élet legrangosabb elismerésére, a Tony-díjra jelölték a legjobb új dráma kategóriában. Bess Wohl a Harvardon és a Yale-en tanult, drámákat és forgatókönyveket ír, de sokáig színésznő akart lenni. Ezért tudja pontosan, milyen egy jó szerep, mire vágynak a színészek. Jó hír a nézőknek, hogy őket sem felejti el, azaz darabjai tele vannak meglepő fordulatokkal, és nem nélkülözik a humort sem. A Válaszfalak például ezzel a mondattal kezdődik: „Azt hiszem, el akarok válni.”

Önök is fölkapják erre a fejüket – különösen akkor, ha ezt a mondatot egy olyan nő mondja ki, aki évtizedek óta él kényelmes, nyugodt, mondhatni boldog házasságban, jó anyagi körülmények között, van két felnőtt fia, hamarosan megszületik az első unokája. Ő az, akinek tényleg semmi gondja nincs. (Nancy szerepében Hernádi Juditot láthatják.) Látszólag.

Nyugdíjasként stand up komikusi karrierbe kezdő férjével (akit Kern András játszik) szinte egyszerre lélegeznek, ismerik egymás minden mozdulatát, fel vannak készülve minden sóhajra, horkolásra, tüsszentésre. Egy új otthonban kezdenek új életet, hiszen a két fiú felnőtt, élik a saját életüket. Hősnőnk pedig hirtelen kimondja: életkor ide vagy oda, ő bizony meg szeretné élni a teljességet. Ez pedig olyan, mintha ledobna a békés családi idillbe egy bombát. Senki nem érti őt, fiai és pszichológus menye is segítene megoldani a problémát, ami rendkívül mulatságos helyzetekhez vezet.

A Válaszfalak elképesztően szórakoztató darab, és egy olyan témáról szól, ami életkortól és családi állapottól függetlenül bárkit érinthet. Mi történik akkor, ha kilépünk életünk addigi kereteiből, és felvállalva vágyainkat, álmainkat valami egész másba fogunk? Erről szól ez a történet sok humorral és sok szeretettel.

Az előadás magyarországi bemutató. Hernádi Judit és Kern András párosa mellett Pataki Ferencet, Nagy Dániel Viktort, Grisnik Petrát, Peremartoni Krisztinát és Rohonyi Barnabást láthatják a Belvárosi Színházban október 20-tól.