Család mindenek felett! Vagy mégsem?
2019. 10. 16.

Család mindenek felett! Vagy mégsem?

A Schwartz testvérek összegyűlnek a családi házban, hisz másnap apjukat készülnek eltemetni. Ahogy egybegyűlnek, szembe kell nézniük azzal, hogy mindannyian máshogy kezelik a szellemi örökségüket. Ez pedig nem kevés konfliktussal jár. A Belvárosi Színház - Szemünk fénye c. darab bemutatója következik, Mészáros Zoltántól.

A történet középpontjában egy amerikai zsidó család négy testvére áll. Édesapjuk temetése előtt gyűltek össze az egykori családi házban. A régen erősen vallásos, konzervatív család szellemi örökségét a testvérek különbözőképp vitték tovább: volt aki követte felmenőit, más eltávolodott a hagyományaitól. A színdarab egy családi trauma utáni időszakot mutat be, amikor az értékrendek és a közösség újrarendeződnek, természetesen sok konfliktus árán. Ráadásul a darab során keményen

ÜTKÖZNEK A SZEMPONTOK, OLYAN TÉMÁK MENTÉN MINT A VALLÁS, GYERMEKVÁLLALÁS, ABORTUSZ, MÁSSÁGHOZ VALÓ HOZZÁÁLLÁS, HAGYOMÁNYÁPOLÁS, MUNKÁHOZ VALÓ VISZONYULÁS, NŐI ÉS FÉRFI SZEREPEK VAGY ÉPP A PÁRKAPCSOLATOK.

Bár a Szemünk fénye vígjáték, de erősen drámai helyzetekkel fegyverezték fel, amelyet ízlésesen oldanak fel a megfelelő pillanatokban.

SOKSZOR ISZONYATOSAN NEHÉZ TÉMÁKRÓL BESZÉLNEK BÁTOR KÖNNYEDSÉGGEL, ÚGY, HOGY KÖZBEN AZ NEM LETT IZZADSÁGSZAGÚ VAGY KÍNOS.

A poénok akkor működtek igazán, amikor a drámai részek is kibontásra kerültek. Egy kicsit nehezebb indulás után a színpadon lévő karakterek szinte kivirágoztak.

SZÉPEN KIBONTAKOZOTT A CSALÁDBAN KIALAKULÓ REJTETT KAPCSOLATRENDSZER, AMELY SOKSZOR NEMCSAK A KOMIKUM, DE A FÓKUSZKÉRDÉSEK TÉMÁJÁT IS ADTA.

A legidősebb, hagyománykövető és konzervatív testvér, Norma (Szamosi Zsófia) például feladta a saját gyerekét mert füvezett. Ennek nyomán férje a fiával együtt külön költözött. Ilyen történetekből több tucat derül ki a játékidő során, amelyek mind segítenek elmélyíteni a kapcsolatokat és a karaktereket. A színészek közül mindenképp kiemelkedő volt Szamosi Zsófia (Norma) aki láthatólag otthonasan mozgott szerepében, László Lili (Kia) aki karakterszerepében sok humorforrás mellett kiválló ellensúlyt és támaszt adott a többi karakter kibontásának, valamint Péter Kata (Bonnie) is hozott erős pillanatokat a játékával. A Szemünk fénye egy jó darab. A fő szál mellett számos apróbb témába is belekap, amelyek közül valamelyik bizonyosan megérinti a nézőt.

NAGYON BECSÜLTEM A DARABBAN, HOGY NEM HOZOTT IGAZI NAGY IGAZSÁGOKAT ÉS MEGOLDÁSOKAT A FELVETETT PROBLÉMÁKRA, INKÁBB CSAK ELGONDOLKOZTATOTT, AMI A MAI MEGMONDÓ VILÁGBAN IGENCSAK NAGY ÉRTÉK.

Nézzétek meg, megéri!

Forrás: Kultúrkrimó blog - Mészáros Zoltán