Válási komédiával zárjuk az évadot
2024. 03. 06.

Válási komédiával zárjuk az évadot

De kié lesz a kutya? A választ a kérdésre idei utolsó bemutatónk adja meg, amelynek főbb szerepeiben Szinetár Dórát, Pataki Ferencet és Péterfy Borit láthatja a közönség.

Történetünk főhősei, a tengeri élővilágot bemutató akváriumot igazgató Georg és a művészettörténészi karriert a gyereknevelésért feladó Doris kényelemben, biztonságban és szeretetben felnevelte és egyetemre indította gyerekeit. Hirtelen kiürült a ház, itt az idő és a lehetőség arra, hogy új életet kezdjenek. Míg azonban Georg ezt egy másik, fiatal nővel képzeli el, Doris kétségbeesetten ragaszkodik a dolgok rendbetételéhez, azaz a terápiához. A terapeuta rendelőjében pedig kitör a harc, melynek szórakoztatóan emberi fordulataiba újabb és újabb szereplők kapcsolódnak be, és sohasem lehet tudni, honnan hallatszik majd a következő robbanás.

A válási komédia egy 2019-es nagy sikerű, a müncheni filmfesztiválon bemutatott, a nyitó hétvégén számos rekordot megdöntő, nagy kritikai és közönségsikert arató német filmből készült, amelyet maga a forgatókönyvíró, Martin Rauhaus írt színpadra, és a német nyelvterületet színházaiban hatalmas sikerrel játsszák.

A darab nem hagyományos szerkezetű: a történet egyszerre több szálon párhuzamosan zajlik. A néző hol bekacsint egy helyszínre, és az ismerősség érzetével állapíthatja meg, hogy vele is ugyanaz esett meg, hol pedig a meglepetést követően elgondolkodhat azon, vajon mit tenne egy hasonló szituációban.

A felszínen pergő párbeszédek és szellemes poénok, alattuk pedig – az Orlai Produkció előadásaihoz hűen – egy olyan párkapcsolat története, amelyben Paczolay Béla, az előadás rendezője szerint sokan magukra ismernek, hiszen a válásterapeuta rendelőjében kibontakozik egy több, mint két évtizedes házasság dinamikája a boldogságtól a szétesésig, de hőseink – és persze a nézők – szembesülhetnek az új szabadság árával is. A címben feltett kérdés pedig már csak azért is adekvát, mert a statisztikák szerint manapság az élethosszig remélt, ám az életközépen zátonyra futó házasságok nagyobb részében kell a kutya, mint a már nagykorú gyerekek elhelyezésében megegyezni. 

A válni akaró házaspárt az Orlai Produkció egyik alapembere, Pataki Ferenc és az alkotóközösséghez első alkalommal csatlakozó Szinetár Dóra alakítja, a terapeuta szerepében Péterfy Bori látható Az Orlai Produkciónál debütáló Bíró Panna Dominika tehetséges és fiatal zoológusa kavarja fel a több, mint két évtizedes házasság állóvizét, Cseh Judit és Adorjáni Bálint pedig a baráti házaspár, akik bizalmasként, segítőként és tanácsadóként figyelik az eseményeket.

Szinetár Dóra az olvasópróbán kiemelte, amellett, hogy sokaknak lesznek ismerősek a színpadi események, mégis új perspektívát nyithat az előadás, hiszen ebben a történetben a szereplőket nem kötik gúzsba az egzisztenciális kérdések. Így jóval tisztább a helyzet, és szabadabban lehet meghozni a nagy döntéseket, és ha tetszik – tette hozzá a rendező –, ezáltal mutat tükröt és példát azoknak, akik hasonló cipőben jártak vagy járnak. Péterfy Bori látható, aki az olvasópróbán megjegyezte, igazán izgalmas teli az út, amelyen a házaspár végigmegy, azt pedig mindenki maga döntheti el, mennyire boldog a vég, amellyel lezárul a régi és kezdődik el az új fejezet.

Az érzelmi és dramaturgiai fordulatokban gazdag De kié lesz a kutya? fordítója és dramaturgja Zöldi Gergely, a díszletet, amelyben egyszerre jelenik meg az akvárium és a terapeuta rendelője, Zöldy Z Gergely, a jelmezeket pedig Pető Kata tervezi, míg a zenét Furák Péter jegyzi.

A De kié lesz a kutya? bemutatója április 21-én lesz a Belvárosi Színházban, de az érdeklődők március 23-án, a Budapesti Színházak Éjszakáján, a Kristályban nyílt próbákon tekinthetnek be a kulisszák mögé.

Előadás-időpontok és jegyvásárlás ide kattintva

 

 

 

Fotók: Horváth Judit