Érzelmi Lavina-veszély a Belvárosi Színházban!
2024. 02. 23.

Érzelmi Lavina-veszély a Belvárosi Színházban!

A Lavina, Ruben Östlund fekete komédiájának február 25-től látható friss színpadi adaptációja üdítő humorral és empátiával beszél az emberi kapcsolatok rejtelmeiről. Az Orlai Produkció és a Katona József Színház koprodukciójának alkotói korosztálytól, családi állapottól és attól is függetlenül, hogy látták-e a filmet vagy sem, bárkinek ajánlják az előadást. Egy dolog azonban kiemeltek: fontos, tudjunk és merjünk saját magukon nevetni!

A Lavina című svéd film 2014-ben került a moziba, Magyarországon is sikerrel játszották, jelenleg elérhető az HBO Max kínálatában. Ruben Östlund alkotása elnyerte Cannes-ban a filmfesztivál Un certain regard szekciójában a zsűri díját, elismerték többek közt nagy filmes megmérettetéseken Torontóban, Göteborgban, Washingtonban, Chicagóban, Sevillában, több szaklap az év legjobbjai közé sorolta, 2020-ban pedig elkészült Lejtmenet címmel a hollywoodi remake-is.

A forgatókönyvet – komoly kritikai elismeréssel – Tom Price írta színpadra, az ősbemutató London egyik legizgalmasabb színházi műhelyében, a Donmar Warehouse-ban volt 2022 januárjában. A kontinensen az Orlai Produkció és a Katona József Színház együttműködésében készülő előadás az első bemutató.

A történet egy látszólag tökéletes boldogságban, nyugodt anyagiak között élő négytagú családról szól, akik síelni mennek a francia Alpokba. Ahol az idilli síelési körülményekhez a környék nagyobb hótömbjeiben robbantásokat végeznek – hogy megfelelő mennyiségű és minőségű hó borítsa a pályákat –, ezt pedig a turisták, köztük a a történetben főszereplő család, csodálattal vegyes félelemmel nézik és fényképezik. Amikor a hótömeg egy szerencsétlen véletlennek köszönhetően a hütte teraszára zuhan, mindenki más-más módon reagál. A hirtelen érzelmi sokkra adott reakcióként a menekülés is teljesen elfogadható reakció egy ilyen helyzetben, a menekülés tagadása azonban elfogadhatatlan.

Bár különleges hangkulisszával megidézzük a sípályák és a hütték hangulatát, de műhó nem borítja be a Belvárosi Színház színpadát. Annál inkább a valódi érzelmek és a közönség számára is átélhető dilemmák, hiszen a Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, házastársaikhoz, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról esik szó, az Orlai Produkció előadásaira olyannyira jellemző fanyar humorral és nagy empátiával esik szó. A történet az alkotók szándékai szerint az emberi hovatartozásról, a legmélyebb ösztönökről, a felnövésről és a megbocsátásról szól, és persze azt is megmutatja, mennyire törékeny egy kapcsolat, legyen az sok éve tartó vagy egészen friss.

A Katona József Színházzal együttműködésben készülő előadás rendezője Pelsőczy Réka, alkotótársai Zöldi Gergely (fordító), Juristovszky Sosa (jelmeztervező), Tihanyi Ildi (díszlettervező), Hunyadi Máté (zeneszerző), Duda Éva (mozgástervező). A produkció főbb szerepeit Járó Zsuzsa és Mészáros Béla alakítják, mellettük László Lili, Száraz Dénes, Ullmann Mónika, Tóth Zsófia, Rohonyi Barnabás látható.

A Lavina játszóhelye a Belvárosi Színház, a bemutató 2024. február 25-én lesz. A február-márciusi előadások (február 26., március 1., 17., 27.) hetek óta telt házasak, és nagy az érdeklődés a meghirdetett áprilisi alkalmakra (április 3., 4., 7.) is. Jegyvásárlás az előadásra ide kattintva lehetséges.