Fóbia gyógyítva – Balkon kilátással a Belvárosiban
2022. 02. 07.

Fóbia gyógyítva – Balkon kilátással a Belvárosiban

Az Orlai Produkció Wil Calhoun Balkon kilátással című vígjátékát mutatta be a Belvárosi Színházban.

A darab írója Wil Calhoun, aki olyan népszerű sorozatokban dolgozott, mint a Jóbarátok, az Elvált Gary, a Whitney élete vagy a Gracie és Frankie. A Balkon kilátással romantikus komédia méltó követője a Woody Allen-i hagyománynak, mely a modern nagyvárosi ember félelmekkel, fóbiákkal terhelt alakjait mutatja be humoros formában. Korunk tipikus lelki problémáira – Wil Calhoun szerint is – az egyik legjobb gyógyír az irónia és főleg az önirónia, mellyel mesterien bánik a szerző.

A darab hivatalos ajánlója:

„A történet helyszíne két egymásra néző erkély. Az egyiken Alvin, aki képtelen felvenni a ritmust a világgal. Inkább elszigeteli magát, és lakásába zárkózva találja meg a vágyott nyugalmat, könyvekkel és sportközvetítésekkel. A szemben levőn azonban egyszer csak megjelenik a lehengerlően vidám és rendíthetetlen Karen, és a világ máris újból kézzel fogható közelségbe férkőzik. Összecsap két szemben álló nézőpont, férfi és nő, optimista és pesszimista, Jin és Jang. Azt pedig már mi is jól tudjuk, milyen, amikor nem léphetünk egymáshoz másfél méternél közelebb.”

A darab elsősorban humoros módon mutatja az emberi lélek küzdelmeit, de a drámai pillanatokat sem nélkülözi a hiteles ábrázolás érdekében. A nagyvárosi magányt, az ember saját magával kapcsolatos, korábbi traumáiból kialakult tévhiedelmeit, a félelem fóbiává erősödését úgy mutatja be, hogy már a darab elejétől sejthetjük, hogy mi lesz a végkifejlett. Ez egyáltalán nem zavaró, mert a lényeg a gyógyulás útjának a bemutatása, amihez természetesen szükséges a másik ember, a társ állhatatossága, és leginkább a szeretete és türelme. Ezt az utat sok humorral, kiváló párbeszédekkel, változatos helyzetekkel mutatja be az előadás.

Kocsis Gergely rendező hagyta, hogy a két főszereplő személyisége áthassa a szerző által tökéletesen megrajzolt karaktereket. Kocsis Gergely rendezése ritmusával, az ötletes színpadi tér adta lehetőségeit jól használva sodró és élvezetes előadást hozott létre, mely hol megnevetteti, hol elgondolkodtatja a nézőt.

Ötvös András tökéletes választás volt Alvin szerepére. Minden rezdülésével, gesztusával érti, érzi a karaktert. Úgy képes a humor eszközeit alkalmazni, hogy végig átérezzük a gyötrelmeit és a küzdelmét a gyógyulás rögös útján. Ötvös András már sokszor bizonyított színpadon és filmben, de ez a szerep az egyik jutalomjátékának is tekinthető.

Ötvös András Alvinról:

„Alvin fizikailag távol tartja magát a világtól. Szerinte zárt ajtó mögött is lehet létezni, élni, dolgozni, mert ami szükséges, azt meg lehet rendelni, és a kiszállítás is működik. Elképesztő a humora, a személyisége viszont nem túl flexibilis. Elég sok előítélete van, ami valószínűleg egy korábbi sebzettségből fakad. De nem igazi embergyűlölő, csak egy balkonmizantróp.”

Péter Katáról is hasonlók mondhatók Karen szerepében. Karen karakterén keresztül mutatja be azt az utat, mely felismeréstől a tetteken át a tényleges gyógyításig vezet el. Péter Kata mindezt hol finoman, hogy határozottan teszi, miközben a humor eszközeit is jó ízléssel alkalmazza.

Péter Kata Karen karakteréről:

„Úgy tűnik, Karen nyitott, vehemens, energikus, pozitív életszemléletű, de szép lassan kiderül, hogy ő is egyedül van. Karenre is hat mindaz, ami nagyvárosi léttel jár, és bár társaságibb lény, mint Alvin, őt is idegesítik az emberek. Ő mégsem zárkózik be a lakásába, mint Alvin, hanem a mindennapi bosszúságokkal együtt éli az életet”

Ficzere Bélának kisebb szerepet jutott, de őt is ki kell emelni, mivel az akarnok karakter mögött érzékletesen mutatja be annak sebezhetőségét és gyengeségét.

Kocsis Gergely rendező szavai a darabról:

„Ez egy színészközpontú darab. Világosan és pontosan megírt karakterek vannak benne, és nagyszerű lehetőséget ad két ilyen remek színésznek, mint Péter Kata és Ötvös András, mert már amikor elkezdtem olvasni a példányt, tudtam, hogy ők játsszák. Ezért az ő hangjukon hallottam a mondatokat, az ő habitusuk határozta meg Karen és Alvin figuráját. Tulajdonképpen eleve rajtuk, az ő egyéniségükön, személyiségükön keresztül jutott el hozzám a történet”

A Balkon kilátással fordítója Zöldi Gergely, látványtervezője Kálmán Eszter, a zene Mátyássy Szabolcs munkája. A premier 2022. február 2-án volt a Belvárosi Színházban.

Forrás: Corn and Soda - Csizmadia Attila