Írásban őszintébbek vagyunk, mint szóban: a leírt szavak ereje a Love Letters című darabban
2022. 10. 26.

Írásban őszintébbek vagyunk, mint szóban: a leírt szavak ereje a Love Letters című darabban

Hernádi Judit és Gálffi László legendás kettőse újra látható a Belvárosi Színház Love Letters című előadásában.

A Love Letters, A. R. Gurney leggyakrabban játszott műve a világ számos színházában sikert sikerre halmozott. Magyarországon is műsorra tűzték már több feldolgozásban. 2022. október 8-tól a Belvárosi Színházban látható újra Vámos Miklós fordításában, Mácsai Pál rendezésében, Hernádi Judittal és Gálffi Lászlóval a főszerepben.

A két legendás színész a kilencvenes évek eleje óta, lassan már olyan hosszú ideje játssza ezt az előadást, amilyen hosszan Andy és Melissa története időről időre összefonódik. 

Andy tízévesen írja meg első levelét egy copfos kislánynak, a kamasz Melissa mindenét odaadná Andyért. A sors elszakítja egymástól a két fiatalt, szerelmük levelekben lángol fel ismét, szakad meg, majd éled újjá. A négy évtizeden át írt sorok között két teljesen különböző egyéniség rajzolódik ki. Vajon beteljesülhet valaha ez a szerelem? - áll a Love Letters színlapján. 

Az e-mailek, a chat és különböző online kapcsolattartási módok korában már nem írunk hosszú, hagyományos leveleket, mégis mindenki átélte már valamilyen formában a Love Letters levelező párosának érzelmeit: milyen órákat ülni pár mondat felett, mire meg merjük vallani az érzéseinket, vagy fel merünk tenni egy kérdést. Milyen türelmetlenül vagy aggódva várni a válaszra úgy, hogy minden egyes óra napoknak tűnik, és csak a várható reakció körül forog minden gondolatunk, miközben fejben már számtalan lehetséges kimenetelt lejátszottunk. Mindenki írt már le szavakat hirtelen fellobbant dühből, sértettségből, és büntetett hallgatással, vagyis a válaszreakciók teljes hiányával. 

Hernádi Judit és Gálffi László nyitásként két kiskamasz suta, de őszinte levelezését játssza el: nem felolvassák az egymásnak szánt sorokat, hanem az érzelmek széles skálájával megélik a történéseket. A szófogadó kisfiú, aki szeretne megfelelni tekintélyelvű apjának, és többnyire mindig azt teszi, amit elvárnak tőle. Talán ezért is vonzza olyannyira a szókimondó, hebrencs Melissa, aki ösztönből cselekszik, csak utána gondolkodik, és akinek felmenői révén minden az ölébe hullik, kivéve az otthon melege, a szülői szeretet és gondoskodás. 

A szülők ugyan időnként egymás mellé terelik Andyt és Melissát, de csak azért, hogy utána el is válasszák őket egymástól. Fizikailag sikerül is, de a levelek révén tinikként, fiatal felnőttekként, házasokként, szülőkként, ha nem is rendszeres, de folyamatos kapcsolatban állnak egymással. Annyira őszintében, amilyet talán semmilyen más hozzátartozójuktól nem várnának vagy tűrnének el. Számíthatnak egymásra, amikor a másikat ki kell rángatni a gödörből, vagy éppen észhez kell téríteni. 

Ez fontosabb, mint hogy a plátói szerelmük - ami hol az egyik, hol a másik irányban volt erősebb, és természetesen akkor lángolt fel leginkább, amikor riválisok bukkantak fel -, beteljesült-e. Fontosabb, mint megtudni, hogy miután fizikailag és érzelmileg is egymáséi lettek, egymás mellett öregedtek-e volna meg, ha mindketten fel merik vállalni a másikat a nagy nyilvánosság előtt.

Forrás: Femina - Orbán Violetta