Kezdődjön jól az év: íme a januári műsor!
2023. 12. 29.

Kezdődjön jól az év: íme a januári műsor!

A január legfrissebb produkciónk, a Skorpió előadásával indul, ezt követi egy újabb ősbemutató, a Mikor hazudtam? premierje. 23 előadásunk lesz repertoáron három állandó budapesti játszóhelyünkön, és természetesen vendégjátékokra is megyünk.

A Skorpió január 2-án, 15-én, 25-én és 30-án látható a Belvárosi Színházban. A kritikák kiemelik, hogy az írónál, Kerékgyártó Istvánnál kevesen tudnak többet az 1990 utáni Magyarországról, és dicsérik a darab különleges, időben előre-hátra ugráló szerkezetét. Az Art7 szerint „magával ragadó a lendülete és a humora az Orlai Produkciós Iroda gondozásában bemutatott Skorpiónak a Belvárosi Színházban. Nemcsak az ötletes Lear-parafrázis okán lehet a közönség számára vonzó az előadás. Máté Gábor rendezése az elmúlt harmincöt évünket tárgyalja vitára ingerlően és pontos arányérzékkel.”

A főszerepben Mészáros Máté alakítását szintén kiemelik a kritikusok. A Népszava így jellemezte: „Mészáros Máté elementáris erővel játssza a címszereplő nagyvállalkozót. Annyi színt, visszataszító, máskor emberi gesztust mutat meg belőle, hogy hol utáljuk, máskor már majdnem megsajnáljuk. Egy diktátor bukását látjuk, aki nem is akar feltétlenül diktátor lenni, mégis azzá válik, hogy aztán őt is átverjék, ráadásul a saját családja, gyerekei. A darab az öregedés sanyarú krónikája is, és nem sok jóval kecsegtet.”

Az évadnyitó ősbemutató után évindító ősbemutató készül: Tasnádi István a Mikor hazudtam? című darabot az Orlai Produkció felkérésére és művészeire írta. 

Egy középkorú nő és egy fiatal férfi egy szobában. Az egyik képtelen hazudni, a másik azért van ott, hogy megtanítsa. A kezdeti hűvös távolságtartásból hirtelen felizzik közöttük a levegő. De utána egyáltalán nem az történik, amire a sztereotípiákhoz szokott néző számít.

Elhallgatások, félrevezetések, leleplezések, csapdák, folyamatosan változó hatalmi pozíciók, kegyetlen játékok, szövevényes viszonyok és egy végig lappangó titok – a Mikor hazudtam?-ban, Tasnádi István váratlan fordulatokkal teli, a társadalmi szatíra és a politikai pszichothriller pengevékony mezsgyéjén egyensúlyozó, komoly morális kérdéseket feszegető új darabjában semmi nem az, aminek első látásra tűnik.

Péterfy Bori és Rohonyi Barnabás játsszák a feszültséggel teli kamaradrámát, amelyet maga a szerző visz színre. A Fédra Fitness, a Kupidó, az Apád előtt ne vetkőzz és a Tapasztalt asszony után ez Tasnádi István ötödik rendezése az Orlai Produkciónál.

A január 7-i bemutatót követően január 8-án és 18-án látható a Mikor hazudtam? a 6színben.

Teljes januári műsorunk itt böngészhető végig.