Mezítláb a parkban – romantikus komédiával indul az év!
2022. 01. 01.

Mezítláb a parkban – romantikus komédiával indul az év!

A legtöbb romantikus komédia ott ér véget, ahol a Mezítláb a parkban kezdődik: az esküvővel és a mézeshetekkel. Ám a rapszodikus hétköznapok is remek vígjátéki helyzeteket tartogatnak!

Főhőseink, Paul és Corie friss házasok, a fiú konzervatív, ambiciózus ügyvéd, a lány romantikus és igazi szabad lélek. Az első, tökéletes(nek látszó) közös lakást ő találta egy régi ház legfelső emeletén, ahol senki sem zavarhatja őket. Bár vannak hiányosságai a lakásnak – a lift, a berendezés és a fürdőkád is hiányzik, a fűtés nem működik, a tetővel pedig akad egy kis gond –, de fülig szerelmesek, alattuk New York, ami igazán romantikus életkezdetre ad lehetőséget.

Az idillbe (vagy az idill illúziójába?) azonban betoppan a mama, megjelenik egy furcsa szomszéd, aki még följebb, egy tisztázatlan helyrajzi számú lakásban él, így aztán elkezdődnek a kacagtatóan fordulatos játszmák, hogy Paul és Corie otthon érezhessék magukat közös életükben. A happy end persze nemcsak számukra garantált.

A Mezítláb a parkban-ról azt írták a Broadway-ősbemutató után, hogy „az egyik legviccesebb komédia, amit valaha színre vittek”. Az első szériában 1530-szor játszották a Baltimore Theaterben, a szerző, Neil Simon, a komédia mestere ezzel a darabbal berobbant a köztudatba, és vált hamarosan a vígjátékok királyává. A sikert mutatja, hogy néhány évvel később, 1967-ben film is készült belőle, amelyben a feleség szerepében Jane Fonda hódította meg a nézőket, az ifjú férjet pedig a színház után a vásznon is eljátszotta Robert Redford.

A film néha fel-feltűnik valamelyik klasszikusokat sugárzó televízióban, a darabot azonban rég nem láthatták a budapesti nézők. Nem véletlenül: ahhoz, hogy egy színház műsorra tűzze, egészen kivételes színészi csillagállás szükséges. Nálunk ez most létrejött.

Neil Simon ebben a darabban izgalmas, színes karaktereket mutat be. A hat napja házas fiatalokat Rohonyi Barnabás és László Lili alakítják, a mama, Mrs Banks szerepében Kerekes Éva látható, az extravagáns, titokzatos szomszédot, Victor Velascót Epres Attila játssza. A különös, ám igen vicces négyest Ficzere Béla telefonszerelője egészíti ki.

A bemutatóhoz új fordítást készített Zöldi Gergely. A Mezítláb a parkban rendezője Kocsis Gergely, aki az Orlai Produkció olyan előadásait jegyzi, mint a Balkon kilátással vagy a Becéző szavak. A díszletet Zöldy Z Gergely, a jelmezeket Pető Kata tervezi, a zenét Mátyássy Szabolcs írja.

A Mezítláb a parkban előadásai a Belvárosi Színházban januárban és februárban:

január 7., 8., 16., 26., február 5., 24., 26.

További információ az előadásról ide kattintva olvasható.