Érzelmektől izzik a színpad és a filmvászon
2023. 09. 14.

Érzelmektől izzik a színpad és a filmvászon

A Múviláv – Majdnem, mint a filmeken című zenés romkom-fantázia film, színház és koncert ötvözete. Az igazán különleges előadás üdítő pillanatokat és ínyenc meglepetéseket tartogat azok számára, akik Trokán Nórát és Klem Viktort színpadról, mozifilmekből, sorozatokból vagy épp televíziós showműsorokból ismerik. A bemutató szeptember 16-án lesz a 6színben.

A Múviláv – Majdnem, mint a filmeken ősbemutatója 2021-ben volt, 2023-ban viszont az Orlai Produkciónak köszönhetően Trokán Nóra és Klem Viktor újrahangolja a revü, színház, koncert, film műfajait találkoztató előadás, amelyet kezdő és haladó filmrajongók is élvezni fognak. „Az előadásban tizenkét epikus és közkedvelt film által, azokat láncba fűzve meséljük el egy moziban dolgozó fiú és egy filmrajongó lány víziószerű találkozását” – foglalta össze a Múviláv történetét Klem Viktor, akinek évekig motoszkált a fejében a különös műfaji elegy.

Főhőseinkről hamar kiderül, mindketten megszállott filmrajongók, és az is nyilvánvalóvá válik, izzik közöttük a levegő. De bátortalanok, finoman közelednek egymáshoz, az ismerkedéshez pedig kedvenc filmjeiket hívják segítségül, így kultmozik ikonikus jelenetein és legromantikusabb dalain keresztül kísérhetjük végig a kapcsolat alakulását. „Amikor ez a két moziban dolgozó fiatal rájön, hogy mindketten imádják a filmeket, különböző filmjeleneteket kezdenek játszani, azokon keresztül pedig hirtelen valósággá válnak a dolgok” – próbálkozott Trokán Nóra spoilermentesen elmesélni a Múviláv sztoriját.

Ezeken a dramaturgiai pontokon pedig a színpaddal egyenrangú helyzetbe kerül a vetítővászon. „Ezek az etűdök a maguk egyszerűségében nagyszerűek, tökéletesen hozzáadnak az adott hangulathoz” – fogalmazott egy kritikus az előadás korábbi verziójáról, amelynek erősségei, pörgős tempója, szellemes párbeszédei, varázslatos filmbetétei és a fülbemászó muzsika a 6színben is megmaradtak. Az intim térben azonban sokkal közelebb kerül a nézőkhöz a Múviláv.

„Film, színház, koncert és szerelem keveredik a levegőben” – írták a Múvilávról. És valóban: érzelmektől izzó színházi estét ígér a két kiváló és sokoldalú színművész, Trokán Nóra és Klem Viktor. Mindketten 2009-ben végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Marton Lászlótól, Hegedűs D. Gézától, Forgács Pétertől, Méhes Lászlótól tanulták a mesterséget, így tökéletesen értik egymás színházi nyelvét. De ennyi még nem lenne elég ehhez az előadáshoz, az is elengedhetetlen, hogy értsék egymás humorát és összes apró rezdülését fönt a színpadon és azon kívül is.

„Egymásból merítünk Nórival a színpadon, és közben bízunk a belső ritmusunkban is. De úgy hiszem, vannak a filmforgatásokon és a színházi előadásokon is olyan varázslatos pillanatok, amelyeket folyton hajtunk és kutatunk, ám ha a részesei lehetünk, később nem tudunk róla számot adni. Találgatni lehet, hogy mitől lett olyan különleges, intim, megrázó, esetleg felemelően vicces épp az, épp ott, épp akkor. Pontosan azonban senki nem tudja. Számomra pont ez a misztérium az, ami felnyomja a pulzusomat száznegyvenre, amikor a takarásban állok, vagy csattan a csapó. Az, hogy lehetőség adódik közel férkőzni a csodához” – próbálta megfejteni kapcsolatuk titkát Klem Viktor. Perfekt párosukat Szitha Mikós, a szintén sokféle műfajban otthonosan mozgó zongoraművész egészíti ki, akinek a jóvoltából felcsendülnek swing-, jazz-, rock-, sőt R&B-dallamok is.

„Ez egy nagyon feltöltő, nagyon szép történet. Azt tapasztaltuk, hogy mindenki, aki megnézte, fülig érő szájjal távozott” – adott egy kis élménybeszámolót az eddigi előadásokról, és azt is hozzátette, hogy a nézők külön kiemelték, hogy ilyen érdekes egy egyedi stílusú és besorolhatatlan műfajú produkciót ritkán látni.

Bár a Múviláv bemutatója csak szeptember 16-án lesz a 6színben, ahol ezt követően október 8-án tűzik ismét műsorra, a Múvilávra a már premier előtt nagy az érdeklődés Budapesten kívül is, ugyanis már most több vendégjátékra van meghívás az ország több pontjáról.