Válaszfalak-próbanapló 1. – Ez az írónő tudja, mire kapja föl a néző a fejét!
2021. 01. 22.

Válaszfalak-próbanapló 1. – Ez az írónő tudja, mire kapja föl a néző a fejét!

Az Orlai Produkciós Iroda egy nem mindennapi próbafolyamat követésére hívja a Színház Online olvasóit. A különösség és különlegesség oka maga a helyzet, amelyben élünk. 

A Válaszfalak olvasópróbája október 31-én volt, a bemutatót december 6-ra terveztük, de mint minden színházban, a koronavírus-járvány nálunk is átírta az évadot, így a próbafolyamat leállt.

Az újraindulás egy független színház esetében sokkal nehezebb és több szervezést igényel, mint egy kőszínházban, hiszen nincs saját, bármikor rendelkezésre álló épület, terem, műszak, és a művészek, akikkel dolgozunk, másfelé is elkötelezték magukat – de örömmel jelentjük, hogy visszatértünk a Jurányiba, és erről az etapról több beszámolóval is készülünk.

De kezdjük az elején, magával a darabbal. Az eredeti címe Grand Horizons, 2020 januárjában mutatták be a Broadwayn – bizony, ennyire frissek vagyunk! –; a szerző, Bess Wohl a New York-i színházi élet legrangosabb elismerése, a Tony-díj egyik a várományosa a legjobb új dráma kategóriában, és a női főszerepben Jane Alexander (nálunk Hernádi Judit alakítja Nancyt) is a jelöltek között van.

A díjátadó júniusban lesz, épp a városmajori premier táján. Reméljük, hogy ez a véletlen egybeesés az Atlanti-óceán mindkét oldalán sikerrel párosul…

Bess Wohl sokáig színésznő akart lenni, ez a perspektíva pedig minden darabján érezhető, azaz igen hálás, jól játszható szerepeket ír. És azt is tudja, mire kapja föl a néző a fejét. Például egy ilyen darabindító mondatra: „Azt hiszem, el akarok válni.”

Esetünkben a derült égből villámcsapásként ható mondatot egy olyan nő mondja ki, aki több évtizede él kényelmes, nyugodt házasságban, van két felnőtt fia, látszólag boldog, kiegyensúlyozott, semmi gondja nincs. Hardcore színházrajongóknak és/vagy mélyreható drámairodalmi ismeretekkel rendelkezőknek most biztosan eszükbe jut egy bizonyos Nora Helmer.

Pláne, ha hozzátesszük, hogy ezt a történet főhősnője, Nancy mondja. Nem ismerjük a családfát, de még az is meglehet, van közöttük valami távoli rokonság…

A Válaszfalak szórakoztató darab, ennek ellenére komoly témát boncolgat, ráadásul olyat, ami sokunkat foglalkoztat életkortól és családi állapottól függetlenül: mi történik akkor, ha hirtelen felrúgjuk addigi életünket, kilépünk az addig játszott szerepből, minden megkötött kompromisszumból, és végre felvállaljuk önmagunkat, hogy beteljesítsük a saját vágyainkat?

Biztosan tapasztalták már önök is, hogy egy ilyen meglepetésnek ható, de valójában mindig hosszú ideig érlelődő döntés az ember környezetében lavinaszerű változást indít el. A Válaszfalak ezt mutatja meg sok humorral és még több empátiával.

Következő bejegyzésünkkel már a próbateremből jelentkezünk!

Forrás: Színház Online