Válaszfalak-próbanapló – Itt a 3. rész!
2021. 06. 14.

Válaszfalak-próbanapló – Itt a 3. rész!

Hol is hagytuk abba a Válaszfalak-próbanaplót? Megvolt az olvasópróba október utolsó napján, elindult a rendelkezés, de jöttek a járvány miatti téli lezárások. Februárban egy rövid, de intenzív próbaidőszak zajlott, ekkor készült ez a videónk.

Azóta eltelt egy tavasz, megjött a nyár, a művészek pedig ismét elkezdték a munkát. Az utolsó előtti etap helyszíne a Jurányi színházterme, ahol már nem a jelzés-, hanem a majdnem igazi díszletben folytak a próbák. Az instrukció szerint lakóparki lakás földszintje, nappali. Asztal, bútorok, ajtók, egy-két kép. Lépcső az emeletre. Minden egy dobozban, ami maga a ház. Még nincs minden teljesen kész, még nincs meg minden kellék – az például kiderül, hogy jóval több ide-oda pakolható apróságra lesz szükség –, de a bézzsel, barnával, (kiegészítők és növények tekintetében is) zölddel berendezett szoba kellemes hangulatú, tetszetős. 

Nagyon rendezett, nagyon amerikai az élére hajtott-vasalt függönyeivel, de még nem otthon, hiszen frissen költözött ide Bill és Nancy French, az évtizedek óta házas, két felnőtt fiút felnevelt házaspár. A lakóparkban mindenféle szolgáltatásokat lehet igénybe venni a fizikoterápiától a – most kapaszkodjanak – stand up kurzusig. Bill ez utóbbira iratkozott be, és már a fellépésre készül.

A negyedik jelenet ezzel kezdődik. Bill, azaz Kern András a számát gyakorolja, a szerep szerint cizellálgatja a monológot. A nézőtér sötétjében biztosan sokaknak óhatatlanul eszébe fog jutni a Ki mit tud?-tól a Heti hetes elfogott leveleiig jó néhány emblematikus Kern-műsorszám. Pláne ha most gyorsan eláruljuk, az eredeti darab néhány zseniális Kern-betoldással gazdagodott. Különös, ahogyan egy szerepben összeér egy pálya sok-sok íve…

Majd futásból érkezik az idősebbik fiú, Ben, akit Pataki Ferenc alakít. (Ha már összeérő pályaívek: neki a Hogy szeret a másik-ban is van egy futós belépője!) Egy furcsa apa és fia közötti beszélgetést látunk, aminek a végén az apa lelepleződik, és egy meglepő telefontitokról is föllebben a fátyol. Ennél többet természetesen nem árulhatunk el, legyen elég annyi, hogy az addigi koalíciós viszonyuk finoman szólva is meginog.

Ebben a pillanatban ér le az emeletről még pizsamában és köntösben Jess, Ben pszichológus felesége, aki természetesen egyáltalán nem érti, miről van szó, kisvártatva pedig betoppan Brian, a fiatalabb fiú, és az események pedig Grisnik Petra és Nagy Dániel Viktor jóvoltából is a nézők rekeszizmait próbára tevő módon kezdenek el eszkalálódni. A felvonás bravúros befejezését szintén nem áruljuk el. Talán csak annyit, hogy a Nancy szerepében látható Hernádi Juditnak és a fanyar, rezignáltan odavetett megjegyzéseknek van hozzá köze. 

A beszélgetést a szerzői előírás szerint a szomszéd kutya ugatásának időnként meg kell szakítani. De milyen legyen ez a kutyaugatás? A rendező, Szabó Máté és az asszisztens, Skrabán Judit is gyorsan keresgél a telefonján, mert az internet tárháza ebben is kimeríthetetlen, de a legegyszerűbbnek – és tegyük hozzá: a legviccesebbnek – az bizonyul, amikor ők élőben vakkantanak bele a próbába. Sajnos, le kell lohasztanom Önöket, kedves olvasók és leendő nézők: az előadáson nem ők szolgáltatják ezt a hangeffektet. Az, hogy pontosan milyen kutya is lakik Frenchék szomszédában, következő, utolsó próbanaplónkból derül ki. Azzal viszont már egy új helyszínről, a Városmajori Szabadtéri Színpadról jelentkezünk – ahol a nagy érdeklődésre való tekintettel nemcsak júniusban, hanem augusztusban is láthatják a Válaszfalakat!

Forrás: Színház Online