Woody Allen-világpremier lesz Budapesten! – „Az ő nevét meg kell fizetni”
2024. 08. 02.

Woody Allen-világpremier lesz Budapesten! – „Az ő nevét meg kell fizetni”

A világon először hazánkban mutatják be Woody Allen legújabb darabját, amelyet a pandémia alatt kezdett el írni. A Brooklyni mese című előadást jogait az Orlai Produkció szerezte meg, a pörgős és szellemes, sziporkázó humorú vígjáték bemutatója október 4-én lesz a Belvárosi Színházban.

A produkciós iroda vezetője, Orlai Tibor lapunknak néhány részletet el is árult arról, hogyan is lehet elérni azt, hogy egy világhírű szerző új darabját először náluk mutassák be.

– Egyszerűbb, mint azt sokan először gondolnák – vallotta be nevetve Orlai Tibor.

– Általában ezeket a jogokat külföldi ügynökség kezeli, akik több darabbal, szerzővel foglalkoznak, ezeket kínálják fel a társulatoknak. Így találtunk rá erre a darabra mi is – kezdte a színház vezetője, aki elmesélte, hogyan zajlik a folyamat.

– Ilyenkor ki kell küldeni egy portfóliót, egyrészt magunkról a produkciós irodáról, másrészt a tervezett bemutató szakmai- és üzleti koncepciójáról, a tervezett bemutató alkotóiról, kiemelten rendezőjéről, a szereposztásról, a bemutató helyszínéről, nézőszámáról, jegyár-információkról, de azt is tudni akarták, mi a repertoár jelenleg a színházban. Az ügynökség a beadott anyag alapján eldönti, hogy megkapjuk-e a felhasználási jogot – magyarázta az Orlai Produkciói vezetője, aki büszkén emelte ki azt, hogy a Brooklyni mesét tényleg itt láthatják majd a világon először a nézők. Azaz világpremier lesz a Belvárosi Színházban.

De vajon ezért mélyen a zsebükbe is kell nyúlniuk?

– Az egyértelmű, hogy Woody Allen nevét meg kell fizetni, de egy filmes adaptáció joga sokkal drágább, mint egy ilyen darabé – árulta el a producer.

Woody Allen új darabjának egyébként egy gengszter és családja főszereplői, meg egy lopott Raffaello-festmény, melyet egész Európa keres.

Forrás: Bajkó Panka - Blikk