A sátán nyájas mosolya
2017. 06. 15.

A sátán nyájas mosolya

Több mint negyven évvel ezelőtt olvastam először Ladislav Fuks A hullaégető című szatirikus kisregényét. A kitűnő cseh író (1923–1994) vérfagyasztó műve 1967-ben jelent meg Prágában, nálunk pedig 1971-ben. Film is készült belőle a cseh újhullám jeles képviselője, Juraj Herz rendezésében, főszerepben a briliáns Rudolf Hrusinskyvel (1920–1994). Életem egyik leghátborzongatóbb moziélménye: Hrusinsky magyar hangja Gálvölgyi János volt.


A sokkal inkább komikusként, mint drámai szereplőként közismert, népszerű színművészt azóta is foglalkoztatta, hogy a józan kispolgárból tömeggyilkossá lett Karel Kopfrkingl átváltozását eljátssza színpadon. Évekkel ezelőtt a darab ötletével megkereste Orlai Tibort, az Orlai Produkciós iroda vezetőjét, és Pelsőczy Réka rendezésében ez év februárjában előbb Győrött, majd március végén Budapesten, a Belvárosi Színházban bemutatták


A hullaégetőt – a címszerepben Gálvölgyi Jánossal. Fuks regényszövegét Zádor Margit remek fordításának felhasználásával Gálvölgyi Judit – a művész felesége – alkalmazta színpadra.


Az előadás fontos szereplői a győri Vaskakas Bábszínház színészei.


De miről is szól a regény, a film és a most bemutatott színdarab? Kopfrkingl úr, a prágai krematórium dolgozója úgy lép elénk, mint maga a megtestesült jóság: példás cseh hazafi, állampolgár, férj és apa, s foglalkozását már-már mániákus áhítattal tisztelő és végző alkalmazott. De 1938-at írunk, és a Szudéta-vidék német megszállásával egyidőben Kopfrkingl úrban elkezdődik valami lassú, baljós, szörnyű átalakulás. Egy év sem kell, s Kopfrkingl úr immár maga a megtestesült gonoszság: példás német hazafi, náci, engedelmes, mindenre elszánt híve az „új rendnek”, és foglalkozásában ennek egyik fennkölt, nagy lehetőségeket rejtő eszközét látja. Kopfrkingl úr nem egyszerűen őrült, hanem a saját jóságában továbbra is megszállottan hívő mosolygó hóhér, „nyájas sátán”.


Elgondolkodtató előadás fekete-fehér világával, maszkos bábjaival, kicsi horogkereszt karácsonyi díszeivel, a „Haláltemplom” fel-felgomolygó füstjével.


Higgyük, hogy nem történhet meg többé soha senkivel!

Forrás: szabadfold.hu