Lenyűgöző és időtálló vallomásokkal, különleges módon folytatódik az Élet.Történetek.hu sorozata
2020. 05. 06.

Lenyűgöző és időtálló vallomásokkal, különleges módon folytatódik az Élet.Történetek.hu sorozata

Az Orlai Produkciós Iroda 2017-ben nagy sikerrel mutatta be az Élet.Történetek.hu sorozatot, amelyben Lengyel Nagy Anna megtörtént események alapján írt igaz történeteit ismerhette meg a közönség. Hisszük, hogy a jelenlegi helyzetben ezek üzenet értékkel bírnak, ezért tettük közzé az elmúlt időszakban az elgondolkodtató és felemelő monológokból készült előadások felvételeit. A nézői érdeklődésnek és a pozitív visszajelzéseknek köszönhetően a következő hetekben a sorozat új formában, további történetekkel folytatódik.

„Mániám a történetek gyűjtése, ezt teszem már több, mint negyven éve. Talán vonzom is őket, mert valahogy egyfolytában megtalálnak ezek a sokszor különleges emberi sorsok” – mondja Lengyel Nagy Anna Táncsics-díjas újságíró, akinek ez Élet.Történetek.hu című sorozat új részeit is köszönhetjük. Ezúttal is igaz történetekből dolgozott, ahogy ő fogalmaz: „méregerős magyar sorsokból”. A következő hetekben ezeket Hernádi Judit, Járó Zsuzsa, Molnár Piroska, Ötvös András és Ullmann Mónika tolmácsolják.

Már a karantén időszakában készültek a felvételek, amelyeket a következő hetekben láthat a közönség az Orlai Produkciós Iroda YouTube-csatornáján. (A csatornát ide kattintva érheti el.) A különleges premierek időpontja szerdánként 19 óra, a videókat szombat este 20 óráig tekinthetik meg az érdeklődők, és minden történethez játék is kapcsolódik. 

Lengyel Nagy Anna hétköznapi emberek igaz történeit írta monológokká, hogy általuk olyan életeket, olyan embereket ismerhessünk meg, amiknek és akiknek a hitelessége kétségbevonhatatlan. Akár velünk is megtörténhetett volna. „A valóság kis hősénekei” – írta róluk Gabnai Katalin kritikus.

„Nem vagyok gyakorlott színpadi szerző, de gyakorlott színházi néző az biztosan vagyok, és tudom, hogy egy monodráma esetén a színpadon nem múlt időben elmesélt epikus történetekre van szükség, legyenek azok még oly drámaiak vagy izgalmasak is. Én személyesen ismerem az összes főhősömet. Írás közben sokszor megjelenik előttem az arcuk, ami nagy segítség, de mégsem szabad, hogy ez megkössön. Tehát már a szövegírás szintjén dolgozni kell azon, hogy egy erős, igaz történetből igazi színpadi dráma szülessen. Ha kell, a színpadi hatás kedvéért szerkeszteni a valóságon. Ha kell, új, fiktív jeleneteket, új szereplőket behozni, néha jól belekavarni az eredeti kronológiába, és feltétlenül párbeszédeket írni bele. Egyszóval: megjeleníteni. Ezeken túl bízni a színészben meg a rendező kreativitásában, sőt még a kellékekben is. A monodrámában egyetlen ember áll a színpadon, de ha minden ideális, én mint néző négy, öt, tíz szereplőt kell, hogy magam előtt lássak, akik mind az elmondott történet részesei. Persze, nem én találtam fel ezt a spanyolviaszt, de írás közben sokat kísérleteztem azzal, hogy a »valódi«-ból még igazabb »igaz« legyen.”

A sorozat következő darabját május 6-án mutatjuk be, a Fecske című történet előadója Molnár Piroska. Bár ezúttal kifejezetten a képernyőre szánt kiadásban folytatódnak Élet.Történetek.hu, de terveződik a kifejezetten színházi körülmények közötti folytatás…

Az Élet.Történetek.hu különkiadásának részletes programja:

május 6–9. Fecske (előadja: Molnár Piroska)

május 13–16. Bella (előadja: Ullmann Mónika)

május 20–23. Liliputok lázadása (előadja: Hernádi Judit)

május 27–30. A látogató (előadja: Ötvös András)

június 3–6. Rocktóber (előadja: Járó Zsuzsa)

YouTube-csatornánkért kattintson ide

A produkció a Független Színművészetért Alapítvány és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre.