Négy kortárs magyar dráma ősbemutatójával indul az évad
2020. 08. 30.

Négy kortárs magyar dráma ősbemutatójával indul az évad

Négy kortárs magyar dráma ősbemutatójával indítja az évadot az Orlai Produkciós Iroda

Dömötör András vezetésével, a társulat tagjainak élményeiből írt darab, Pass Andrea új drámája, Péterfy-Novák Éva legutóbbi regényének színpadi adaptációja, valamint Vinnai András, Fehér Boldizsár, Fehér Gáspár és Litkai Gergely közösen jegyzett színpadi műve is megtalálható az Orlai Produkciós Iroda szeptember-októberi premierjei között. Az elmúlt hónapok mindannyiunk életére komoly hatással voltak, ezért őszi bemutatóink esetében a valósággal való egybeesés nem a véletlen műve.

A Határátlépések a közreműködők, Járó Zsuzsa, Mészáros Máté, Ötvös András, Péter Kata és Schruff Milán személyes történeteiből építkezik, és olyan hétköznapi kérdéseket boncolgat, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak. Dömötör András rendezéséből – az alkotócsapat előző közösen létrehozott előadásához, a Second Life avagy Kétéletem-hez hasonlóan – nem hiányzik az önirónia és a humor, ezen a szemüvegen keresztül kerülnek elő a harmincas-negyvenesek párkapcsolatokat érintő nehézségei, szüleikhez fűződő viszonya, gyereknevelési nehézségei, a karantén alatt szerzett élmények és tapasztalatai. A szabadtéri bemutatóról született kritikák szerint a Határátlépések szórakoztatóan szellemes, nagyszerű élmény, amin sokat lehet nevetni, miközben egyes jelenetek szívfacsaróak. A produkció premierje szeptember 11-én lesz a Hatszín Teátrumban.

Az Irodai patkányok alkotói hihetetlen kalandra, nagyszerű zenés felüdülésre invitálják a nézőket, elkalauzolva egy ablaktalan irodába, az agyzsibbasztó kollégák és a mindent felőrlő hiábavalóság birodalmába. Az előadásra különösen azokat várjuk, akik pontosan ismerik ezt a közeget, mert az írók, Vinnai András, Fehér Boldizsár, Fehér Gáspár és Litkai Gergely garantálják, hogy sajátos humorral dolgozzák fel a szürke és eseménytelen hétköznapok eseményeit. A színpadon Önök nem csupán kollégáikat láthatják, de még akár saját magukkal is találkozhatnak… A szinte lehetetlen küldetést, megmutatni azt, hogy vannak varázslatos pillanatai az irodai munkának, Janklovics Péter, Pataki Ferenc, Sipos Vera és Ullmann Mónika viszik véghez Kocsis Gergely rendezői irányításával. A szeptember 18-i bemutató helyszíne a Jurányi Ház.

Szeptember 25-én érkezik Budapestre az évad vígjátéka. A Hogy szeret a másik íróját, Alan Ayckbournt csak William Shakespeare előzi meg az angol színházi játszási listán. A tévedésekre és összetévesztésekre építő, ravaszul bonyolult drámatechnikával megírt bohózat szereplői három házaspár, akiket Ullmann Mónika és Pataki Ferenc, Grisnik Petra és Ötvös András, valamint Edvi Henrietta és Nagy Dániel Viktor alakítanak. A rekeszizmokat próbára tevő előadás rendezője Göttinger Pál. A nyári szabadtéri bemutató után megjelent írások dicsérték a remek helyzetkomikumot, az összeszokott és pazar színészi játékot. A garantáltan kikapcsoló produkciót a Belvárosi Színházban láthatják.

Péterfy-Novák Éva Apád előtt ne vetkőzz című regényének utószavában így fogalmazott: „Elkerülni a nehéz témákat gyávaság. Én pedig nem akarok gyáva könyveket írni.” Abúzusról, családon belüli erőszakról, gyerekek molesztálásáról szól a 2019-ben kiadott megrázó történet, amely ma, a karanténtapasztalatok ismeretében még aktuálisabb, mint egy évvel ezelőtt. Mi lesz egy megnyomorított gyermekből? Hogyan válik szörnyeteggé egy felnőtt? Meg lehet-e törni a generációkon átívelő családi mintákat? A súlyos, tabutémát feldolgozó regényből Tasnádi István készített színpadi adaptációt, és ő rendezi az előadást is, amelyben Péterfy Borit és Pataki Ferencet láthatja a közönség. A bemutató október 15-én lesz a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központban, ezt követően, novembertől a Jurányi Házban látható az Apád előtt ne vetkőzz.

A Családi tűzfészek után Pass Andreát is visszatérő vendégként üdvözölhetjük. Új darabja, a Nyakunkon a revizor az Orlai Produkciós Iroda felkérésére készült. A történet napjainkban, egy színházban játszódik, hősei pedig a társulat tagjai, akikhez a hatóság képviselője, egy modern revizor, azaz egy kormánybiztos érkezik. A színpadon a mai színházi élet átalakulását látjuk, de tudjuk, hogy vannak helyzetek, amikor csak a nevetés felszabadító erejében bízhatunk, ezért a humor sem hiányzik az előadásból. A Nyakunkon a revizor bemutatója október 26-án lesz a Belvárosi Színházban, a szatírában Járó Zsuzsa, Mészáros Máté, Ötvös András, Péter Kata, Schruff Milán, Ficzere Béla, Jászberényi Gábor és Rohonyi Barnabás látható.