Ősbemutató októberben: Nyakunkon a revizor
2020. 10. 04.

Ősbemutató októberben: Nyakunkon a revizor

Következő premierünk szintén egy ősbemutató lesz, s ha az előadást nézve azt érzik, a valóságra kísértetiesen hasonlító eseményeket látnak, az egyáltalán nem a véletlen műve.

A Nyakunkon a revizor – mint az alcíme is mutatja – egy komédia bemutatója előtt játszódik a darabbeli Kiskörúti Színházban, ahova egy revizort küldenek. Titkos utasítással. Még nem tudni pontosan, mikor érkezik. Ő a kormánybiztos, akinek feladatköre egyelőre ismeretlen. A társulat számlái rendben vannak, a pályázati pénzek elszámolva, mégis retteg az Igazgató. Óvintézkedéseket rendel el, a társulat egyre nyugtalanabb. A Revizor egyszer csak beteszi lábát az épületbe. A híresztelésekkel ellentétben nem inkognitóban érkezik, nyíltan rendeli el reformintézkedéseit. A társulat mindent megtesz, hogy megfeleljen a különös elvárásoknak, annak érdekében, hogy megtarthassák közelgő premierjüket. Az idő fogy, a közönség közeleg, egy fűrész hangosan dolgozik…

Előadásunkban a kulisszák mögé visszük önöket. Fellebbentjük a titkokról a fátylat és leleplezzük magunkat: mi odaállunk a görbe tükör elé, Önök pedig két órán keresztül nevethetnek rajtunk, csetléseinken és botlásainkon.  Ebben a szatirikus vígjátékban minden karakter egy picit elrajzolt, mégis pontosan ismerős. A fordulatok meglepőek és váratlanok, éppen úgy, mint az a világ, amelyben élünk. 

Miközben pedig azt nézzük, mi folyik a színpadon, a nézőtéren ülve önfeledten és felszabadítóan nevethetünk a sziporkázóan szellemes komédián – és magunkon.

A Nyakunkon a revizor írója és rendezője Pass Andrea, alkotótársai Garai Judit dramaturg, Bobor Ágnes díszlet- és Tihanyi Ildikó jelmeztervező. A darabbeli Kiskörúti Színház igazgatóját Mészáros Máté, a titokban érkező kormánymegbízottat Ötvös András alakítja, a társulat tagjait Járó Zsuzsa, Péter Kata, Ficzere Béla, Jászberényi Gábor, Rohonyi Barnabás és Schruff Milán játsszák. 

A Nyakunkon a revizor premierje október 26-án lesz a Belvárosi Színházban. További előadás-időpontok: október 27., november 13., november 28.