Online olvasópróba Benedek Miklóssal, Egri Mártával és Gálvölgyi Jánossal
2020. 11. 26.

Online olvasópróba Benedek Miklóssal, Egri Mártával és Gálvölgyi Jánossal

A vírushelyzet szokatlan megoldásokra kényszeríti a színházakat – de néha azért jó dolgok is akadnak köztük. Az Orlai Produkciós Iroda Hárman a padon című, készülőfélben lévő előadásának alkotói, Benedek Miklós, Egri Márta és Gálvölgyi János, valamint a rendező, Göttinger Pál aligha találkozhattak volna személyesen ezekben a hetekben. Az interneten át azonban sikerült megtartani a darab olvasópróbáját – és ha már így alakult, szeretettel várjuk az érdeklődőket is: hallgassanak bele!

Aldo Nicolaj darabja három idős ember történetét meséli el, a „vasnemzedék” utolsó néhány élő képviselőjének nyugdíjas napjait. A leélt és végigküzdött 20. század vége egy zsúfolt lakótelepen éri őket. A nő szelíd és jókedvű maradt, de akik hajdan erős fiúk, bátor katonák, aztán szorgos munkásemberek, derék családapák, büszke, öntudatos férfiak voltak, most már az emlékeken merengő, rozoga, mogorva úriemberek. Ki egyedül, ki a családjától éppen csak megtűrten, de mindenképpen magányosan éldegél... lejár erre a kis térre, hogy a padon üldögélve várakozzon cél nélkül – és szót váltson azzal, aki hasonlóan járt.

Nem ismerik egymást, de lassacskán, ahogy rendre összefutnak a padnál... barátok lesznek. A barátságuk pedig fokozatosan feltölti őket, a kiürültség érzetét felváltja a valahová tartozás biztonsága, az újonnan felvett szokások megnyugtató rutinja.

A feleslegesség, a szeretetnélküliség, a céltalanság szürkesége alól kibomlik az életszeretet, az egymásba kapaszkodás, az örök szövetségeskeresés szívmelengető, ezerszínű, derűs palettája. Ebből a megtalált biztonságból pedig új kalandvágy születik – így elhatározzák, hogy még egyszer, utoljára, belevágnak egy kalandba.

A 2020. november 28-án 19 órától az Orlai Produkciós Iroda Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján sugárzott olvasópróba a színészek első találkozása a szöveggel. Értelmező, nyugodt, ráérős böngészés a sorok között – három nagyszerű művész születőfélben lévő nagy alakításának ígérete.

Csatlakozzanak hozzánk, nézzenek bele ebbe a (rendszerint nem publikus) munkafázisba – térjenek be hozzánk a virtuális próbaterembe!