Péterfy-Novák Éva és Gerlóczy Márton regényeiből készült előadásokat streamelünk
2020. 12. 03.

Péterfy-Novák Éva és Gerlóczy Márton regényeiből készült előadásokat streamelünk

December 3-án A csemegepultos naplója, december 12-én az Egyasszony látható. A monodrámákat Ötvös András és Tenki Réka játsszák.

Az Orlai Produkciós Iroda repertoárján a kezdetek óta komoly hangsúlyt kapnak a kortárs magyar szerzők művei, amelyeket ősbemutatóként tűz műsorára a színház. A SzínházTV-n decemberben két önéletrajzi ihletettségű alapanyagból készült előadás, Gerlóczy Márton regénye, A csemegepultos naplója és a Péterfy-Novák Éva írásából született Egyasszony látható.

„A lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik. Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam.” – A fiatal pesti író egy szép napon két dolgot határoz el: hogy egyedülálló lesz és hogy csemegepultos lesz. Hogy színt vigyen az életébe. Beleveti magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe. Egy darabig minden jól alakul… Gerlóczy Márton regényét a MOST Feszten a legjobb alakítás díjával elismert Ötvös András eleveníti meg a kolbászok, a májasok, a kolozsvárik segítségével.

„Ötvös Andrásnak talán kéttucatnyinál is több karaktert kell megelevenítenie a főszereplőn kívül, miközben mozgatja és folyton átrendezi a forgószínpadot, idefut, odarohan, árut pakol, pultot felcsap, láncot teker, pultot lehajt. Fizikai teljesítménynek sem akármi ez az egy és negyed óra a Jurányi gyorsan felforrósodó kamaratermében. És főleg nem akármi, hogy eközben a főszereplőt és a többiekhez való viszonyát is kristálytisztán odateszi elénk.” (7óra7)

A csemegepultos naplóját Lőkös Ildikó írta színpadra, az előadást Göttinger Pál rendezte, akit munkatársként a tárgyanimációban és egyéb bábtechnikákban Schneider Jankó segített. A csemegepultos naplója december 3-án látható a SzínházTV.com-on.

„Forszírozott, rohamos szülés során somatomentálisan és mentálisan súlyosan sérült csecsemő.” Péterfy-Novák Éva majd minden orvostól ezt a diagnózist kapta, akinek megmutatta egyre súlyosabb állapotba kerülő kislányát, a pár hónapos Zsuzsit. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket. A megrázó őszinteségű blogból könyv született, a könyvből pedig ez a színházi előadás. Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle.

„Az előadás nagyon-nagyon mélyre nyúl azért, hogy ezzel végül felszabadítson – más szóval azt teszi, amiért leginkább érdemes színházba járni.” (7óra7)

Az alakításért Tenki Réka megkapta a Színikritikusok díját és a MOST Feszten a legjobb alakítás különdíját. A színpadi adaptáció Tasnádi István munkája, az előadás rendezője Paczolay Béla. Az Egyasszony december 12-én látható a SzínházTV.com-on.