A balkonmizantróp esete a szomszéd lánnyal
2022. 01. 27.

A balkonmizantróp esete a szomszéd lánnyal

Következő bemutatónk a Balkon kilátással. A darab írója Wil Calhoun, aki olyan, Magyarországon is hatalmas rajongótáborral rendelkező sorozatokban dolgozott, mint a Jóbarátok, az Elvált Gary, a Whitney élete vagy a Gracie és Frankie. Nem véletlen, hogy ez a romantikus komédiája is rengeteg humorral mutatja be az emberi játszmák változatos, hol vérre menő, hol pedig röhejes természetrajzát. Az előadás főszerepeit Péter Kata és Ötvös András alakítják.

A történet helyszíne két egymásra néző erkély. Az egyiken Alvin, aki képtelen felvenni a ritmust a világgal. Inkább elszigeteli magát, és lakásába zárkózva találja meg a vágyott nyugalmat, könyvekkel és sportközvetítésekkel. A szemben levőn azonban egyszer csak megjelenik a lehengerlően vidám és rendíthetetlen Karen, és a világ máris újból kézzel fogható közelségbe férkőzik. Összecsap két szemben álló nézőpont, férfi és nő, optimista és pesszimista, Jin és Jang. Azt pedig már mi is jól tudjuk, milyen, amikor nem léphetünk egymáshoz másfél méternél közelebb.

A Balkon kilátással írója, Wil Calhoun rengeteg sorozatban dolgozott, a leghíresebb talán ezek közül a Jóbarátok. Ezt érezni a darabon?

Ötvös András: Erre azért nem tudok válaszolni, mert nem ismerem a Jóbarátokat. Tudom, hogy nagy kultusza volt és van még mindig, de valahogy nekem kimaradt.

Péter Kata: Én láttam néhány részt, de nem szippantott be a sorozat. Ennek a történetnek a fordulatossága vagy humora nem annak köszönhető, hogy Wil Calhoun sorozatokat írt, hanem annak, hogy jó író. Ez egy romantikus komédia, egy love story. Már az első pillanatban elég valószínű, hogy mi lesz a vége, de azt, ahogyan addig eljutunk, nagyon szellemesen és egyedien mutatja meg.

Ötvös András: A sitcom-írói tapasztalatot talán abban lehet felfedezni, hogy a sorozatok is gyakran indulnak egy közhelyes szituációból, azt úgy bontják ki, hogy a lehető legtovább tartson, de a feszültség se tűnjön el. Itt is pontosan tudjuk, hogy Alvin és Karen össze fognak jönni, mégis kíváncsiak vagyunk arra, hogyan jönnek össze. Ezt a történetet a speciális élethelyzet, az egymás melletti erkélyek, a két ember teljesen eltérő személyisége és a humor működtetik.

Milyen Karen, és milyen Alvin?

Péter Kata: Szerintem annyira nem különbözőek, mint amennyire az első pillanatban látszik. Úgy tűnik, Karen nyitott, vehemens, energikus, pozitív életszemléletű, de szép lassan kiderül, hogy ő is egyedül van. És nemcsak abban az értelemben, hogy nemrég szakított a pasijával. Rengeteget beszél, néha többet, mint kellene, amivel tulajdonképpen csak a zavarát palástolja. Ő így oldja meg a számára kellemetlen szituációkat, és ez másoknak, például Alvinnak, elsőre rettenetesen zavaró. Karenre is hat mindaz, ami nagyvárosi léttel jár, és bár társaságibb lény, mint Alvin, őt is idegesítik az emberek. Ő mégsem zárkózik be a lakásába, mint Alvin, hanem a mindennapi bosszúságokkal együtt éli az életet. Kipuffogja magát, azzal elengedi mások hülyeségeit, az élet pedig megy tovább.

Ötvös András: Alvin fizikailag távol tartja magát a világtól, és ezt meg is lehet érteni. Mostanra már rengetegen lettünk, zsúfoltak a városok, minden tele van emberrel, és vannak, akiknek ez már egyszerűen sok. Alvin közéjük tartozik. Szerinte zárt ajtó mögött is lehet létezni, élni, dolgozni, mert ami szükséges, azt meg lehet rendelni, és a kiszállítás is működik. De szerintem ez az élet meg az igazi úgy hasonlít egymásra, mint a balkonparadicsom a szabadföldihez. Alvinnak elképesztő a humora, a személyisége viszont nem túl flexibilis. Elég sok előítélete van, ami valószínűleg egy korábbi sebzettségből fakad. De nem igazi embergyűlölő, csak egy balkonmizantróp.

Kinek ajánljátok az előadást?

Péter Kata: Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkinek, akinek van kedve színházba jönni.

Jegyvásárlás az előadásra ide kattintva lehetséges