Bánfalvi Eszter: „Magamon kellett átszűrnöm a darabbeli Johannát”
2021. 10. 19.

Bánfalvi Eszter: „Magamon kellett átszűrnöm a darabbeli Johannát”

Bodor Johanna önéletrajzi regénye, a Nem baj, majd megértem 2014-ben nagy sikerrel jelent meg. A műből azonos címmel készített előadást az Orlai Produkciós Iroda, a bemutatóra a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központban szeptember 24-én kerül sor. A premier előtt a főszerepet játszó Bánfalvi Eszter válaszolt kérdéseinkre.

Olvasmányélményként milyen volt a Nem baj, majd megértem? Emlékszel arra, milyen érzéseket, gondolatokat keltett az első találkozásod a regénnyel?

Egy szuszra olvastam el. Erre emlékszem. Meg arra is, hogy nagyon zsigeri élmény volt. Johannát már jó ideje ismertem. Dolgoztunk is együtt korábban, no meg barátom is. De az életének ez a része ismeretlen volt előttem. Soha nem villogott vele. Komoly kíméletlenég és bátorság kellett ahhoz, hogy kinyissa ezt a kaput mások előtt. Ez művészként és magánemberként is megrendítő volt.

Másképp láttad Johannát, miután a történetet megismerted?

Pont hogy nem! Mindazt, ami vele történt eddig is hordozta magában, magán. „Csak” az információk a múltbeli eseményekről a könyv kapcsán jutottak el hozzám. Nem gondolom, hogy ma mások lennének az érzelmi vagy döntési mechanizmusai. 

A kötet megjelenése után nem sokkal egy interjúban Johanna leszögezte: „Huszonnyolc év után nincs értelme latolgatni, hogyan kellett volna másképp.” Te az olvasás vagy most, a próbák közben latolgattad?

Nem. Igyekeztem transzformálni a helyzetet, hiszen magamon kellett átszűrnöm a darabbeli Johannát. De a véleményezés, ítélkezés nagyon távol áll tőlem. Butaságnak is tartom, mert egy másik ember, másik időben és térben hogyan is tudhatná, vagy mondhatná meg a tutit?!

Forrás: Színház Online