Búcsúzik A csemegepultos naplója
2024. 05. 23.

Búcsúzik A csemegepultos naplója

Május 23-án látható utoljára A csemegepultos naplója.

„A lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik. Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam.”

A fiatal pesti író egy szép napon két dolgot határoz el: hogy egyedülálló lesz és hogy csemegepultos lesz. Hogy színt vigyen az életébe. Beleveti magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe. Egy darabig minden jól alakul… Gerlóczy Márton regényét Lőkös Ildikó írta színpadra és Ötvös András elevenítette meg. Az előadást Göttinger Pál rendezte, a kolbászok, a májasok, a kolozsvárik segítségével játszott tárgyanimációt Schneider Jankó készítette.

Az előadás bemutatója 2014. július 10-én volt. A próbaidőszakra Göttinger Pál így emlékezett vissza a 2023. április 22-i 200. előadás előtt: „A felkészülés asztali része kizárólag szövegezésből állt – az előadásból magából csak a játékteret találtuk ki előre, de az egyes történésekből semmit. Azok mind próbán születtek, hármunk közös invenciójaként (Ötvös András, Schneider Jankó és Göttinger Pál – a szerk.). Szóval előre csak a szöveg volt a kulcskérdés, de ott is volt már nekem egy irodalmi felolvasáshoz készített korábbi változatom, szóval nem kellett nulláról indulni. A kompakt, maga körül forgó játékteret Szalai József kaposvári szcenikus csinálta, az eszközöket Hordós András válogatta össze. Aztán ezzel az egésszel (emlékszem, nagy húsos ládákba volt minden pakolva) bezárkóztunk a Jurányiban a kamaraterembe, és ki se jöttünk, csak mikor pár héttel később Földvárra kellett menni, ahol az első bemutató volt. Memlaur Imre világította, de túl korán voltunk, nem volt még elég sötét, közben meg a főpróbán szakadt az eső, a nézők egy ponyva alatt ülve is áztak, és ahogy verte a ponyvát az eső, nem is hallottak semmit. Lényegében feladtuk, beültünk sörözni utána, és megbeszéltük, hogy végünk van. Aztán másnap gyönyörű, tiszta volt az este, ragyogott a díszlet, sivítva nevettek az emberek, és akkor egy nagy levegőt vett és felszállt az egész, elszabadult, és azóta is röpül. Nagyszerű érzés volt az út hazafelé.”

A csemegepultos naplója a Jurányi Házon kívül járt Budapest több művelődési házában, a Karinthy és a Thália Színházban, illetve a 6színben, a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Benczúr kertben, Aradon, Baján, Balatonbogláron, Balatonfüreden, Budakalászon, Cegléden, Debrecenben, Dunabogdányban, Egerben, Esztergomban, Fonyódon, Gödöllőn, Győrben, Gyulán, Hajdúhadházon, Jászberényben, Kisújszálláson, Komáromban, Kőszegen, Miskolcon, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Pécsett, Sopronban, Szegeden, Szentendrén, Szentesen, Szolnokon, Szombathelyen, Sződligeten, Tatabányán, Tiszalúcon, Vácon, Veszprémben, Zalaegerszegen, Zsámbékon, némely városba többször is visszatért a stáb. Az előadásból készült felvétel online sugárzásra, meghívták a Deszka Fesztiválra, a Kerekdomb Fesztiválra, a Művészetek Völgyébe, az Ördögkatlan Fesztiválra, a POSZT-ra, a Vidor Fesztiválra, a MOST Feszten pedig Ötvös András a legjobb alakítás díját nyerte el.

2024. május 23-án, összesen 220 előadás után búcsúzunk A csemegepultos naplójától. Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult a sikerhez!