Új kedvencek, régi sikerek nagy sztárokkal és feltörekvő fiatalokkal
2022. 09. 13.

Új kedvencek, régi sikerek nagy sztárokkal és feltörekvő fiatalokkal

Szívmeleg történetek a szeretetről és az összetartozás erejéről – ez jellemzi az Orlai Produkció 2022/2023-as bemutatóit, amelyek felhőtlen kikapcsolódást nyújtanak a mindennapokban. A sziporkázó vígjátékok és a nemzetközi sikerdarabok szerepeiben a legkiválóbb hazai művészeket láthatja a közönség.

Sikeres nyár

A nyár folyamán az Orlai Produkció előadásait szerte az országban láthatták a nézők, a nagy művészeti fesztiválok közül a Művészetek Völgye, az Ördögkatlan Fesztivál, a Zempléni Fesztivál, a Kőszegi Várszínház, a Kultkikötő, a Szentendrei Teátrum, a Városmajori Szabadtéri Színpad közönsége láthatta. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Savaria Történelmi Karneválon a Valódi hamisítványból extra előadást is meg kellett hirdetni.

Nagy büszkeség számunkra, hogy a VIDOR Fesztiválon a Redőny, Maros András friss darabja a legjobb kamaraszínpadi produkció Pierrot-díját nyerte el.

A Redőny vicces és szórakoztató darab. A Redőny megrázó és elgondolkodtató darab. Hogyan lehetséges ez a paradoxon? Maros András úgy meséli el egy, a tradicionális szerepre kényszerített nő sorstragédiáját, hogy közben szűkszavú, pergő ritmusú, briliáns dialógusokat működtet. Maros elképesztő nyelvezetet használ, humora a legnagyobbakat – Esterházy Pétert, Parti Nagy Lajost – juttatja eszünkbe, mégis legalább annyira egyedi, mint az említettek. Maros egyszerre teszi otthonossá, „rögvalóság ízűvé”, hihetővé, ugyanakkor elemeltté a darabot. Miközben elemi erővel nevettet, a szerkezet drámai erejű, szikár és fájdalmas marad; a darab vége pedig igazi katarzissal kecsegtet... Az előadás októbe r7-én látható, jegyvásárlás ide kattintva lehetséges.

Felújítások és új produkciók

A 2022/2023-as évadban állandó budapesti játszóhelyeinken, a Belvárosi Színházban, a 6színben és a Jurányi Házban találkozhatnak velünk a nézők, és természetesen vidéki meghívásoknak is igyekszünk eleget tenni.

Október 8-tól ismét a Belvárosi Színházban látható egy legendás előadás két legendás művész tolmácsolásában. A Love Letters (Szerelmes levelek) csodálatos klasszikus, egy időtlen történet, Hernádi Judittal és Gálffi Lászlóval.

A Love Letters című kétszemélyes színdarab az amerikai szerző, A. R. Gurney egyik leggyakrabban játszott műve, amely mosolyogtató és könnyfakasztó jeleneteivel a világ számos színházában aratott már hatalmas sikert.

Andy tízévesen írja meg első levelét egy copfos kislánynak, a kamasz Melissa mindenét odaadná Andyért. A sors elszakítja egymástól a két fiatalt, szerelmük levelekben lángol fel ismét, szakad meg, majd éled újjá. A négy évtizeden át írt sorok között két teljesen különböző egyéniség rajzolódik ki. Vajon beteljesülhet valaha ez a szerelem?

„Lehet, hogy én nem nézek Lacira, de esküszöm, hogy minden rezdülését tudom, és ő is ugyanúgy érzi az enyéimet. És nagyon különös hatással van a nézőkre. Többször kaptam visszajelzésként, hogy bár semmi nem történik a színpadon, csak mondjuk a szöveget, de ennek ellenére a közönség előtt megjelenik a történet, és úgy lepereg bennük, mint egy film. Ugyanúgy, ahogy én is mindig látom azt, amit mondok” – fogalmazott Hernádi Judit.

Az elaődásra jegyet ide kattintva lehet vásárolni.

Jaj, Nagyi! pörgős, elejétől a végéig fordulatos produkció, ami jóízű nevetésre késztette a közönséget a nyári előbemutatón a Benczúr Kertben. A nézői és a kritikai visszajelzések garantálják, hogy a hangulat a 6színben sem változik. A bemutató október 16-án lesz.

Ha az unokája hajnali háromkor becsönget egy biciklit tolva, nagy hátizsákkal, hogy csak éppen erre járt, akkor mit tesz a jó nagymama? Először is, a fülébe egy hallókészüléket, aztán pedig nekilát, hogy szállást biztosítson a nagy utazónak. Így kezdődik Amy Herzog nagy nemzetközi kritikai és közönségsikert aratott komédiája, amelyben két generáció, két külön világ, két gondolkodásmód és sok ki nem mondott szó keveredik szívmelengető és humoros koktéllá. Ahogy egy kritikusa írta: „Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy generáció tagja és képtelen megérteni az unokáját, vagy az ipszilon generációé, és kiborítják a nagyszülei, nézze meg ezt a darabot. Aki egyszerűen szereti a színházat, nézze meg ezt a darabot.”

Szabó Máté rendezése igazi jutalomjáték ez a szereplőknek, Molnár Piroskának és mellette a két fiatal tehetségnek, Rohonyi Barnabásnak és László Lilinek. először megjelenik a színpadon, de még meg sem szólal, a puszta feltűnése is vastapsot indukál a nézőtéren. És a művésznő le sem tagadhatná, mennyire boldoggá teszi mindez. Az előadás végén, az újabb vastaps alatt sugárzik a boldogság a csillogó szemeiből. Nem is csoda, hiszen kicsit mindannyiunk nagymamájává válik ebben a másfél órában.

Az előadásra ide kattintva lehet jegyet vásárolni.

Kern András október 19-től a Belvárosi Színházban sziporkázik mint Bieder József, A kellékesben.

Eberhard Streul kellékes-revüje nyomán Parti Nagy Lajos írt magyar darabot egy színházi kellékes nagy pillanatából, színházi estéjéből. Bieder József előadás után teszi a dolgát, pakol az üres színpadon, s fölnézve közönséggel, méghozzá telt házzal találja magát szembe. Először megriad, nem tudja, hogy oldja meg ezt a szokatlan, már-már szürreális helyzetet, végül megdicsőül. E hajdani segédszínész, ez az örök háttérember mesélni kezd az életéről, ami a színház, s a színházról, ami az élete. Tán nem az első, de alighanem utolsó „fellépésén” minden képességét, tapasztalatát és képzeletét mozgósítva elvarázsolja, elszórakoztatja mindazokat, akiket a nézőtéren lát. Az összes magánszám, az összes produkció természetesen róla szól. Róla szól a sírás, a nevetés, az egész este Kern András előadásában, Ilan Eldad – a Hat hét hat tánc és Az élet, mint olyan színpadra állítója – rendezésében. 

Az előadásra ide kattintva lehet jegyet vásárolni.

Novemberi premierünk, a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? egy falrengető francia komédia csodabogarakkal és hihetetlen mániákkal. 

Vegyünk egy csapatnyi ismeretlen embert, tegyük őket egy szobába – esetünkben egy világhírű pszichiáter előszobájába –, és csukjuk rájuk az ajtót. Előbb-utóbb ki fog derülni, hogy mindegyiküknek megvan a maga szórakoztató heppje…

Hőseink makacsul ragaszkodnak mentőöveikhez, melyekkel felszínen tudnak maradni a mindennapokban, és amíg várakoznak, egyik mentőöv kerül elő a másik után. Valódi akrobatika, amivel egymás mentőöveit bravúrosan kerülgetve és elkapkodva megpróbálnak igazi csapattá válni. A tét nem kicsi: megtalálják-e a játékszabályt, amellyel együtt és külön-külön is győzhetnek?

Ullmann Mónikát, Pataki Ferencet, Járó Zsuzsát, Schruff Milánt, László Lilit, Rohonyi Barnabást, Cseh Juditot láthatják a Belvárosi Színházban játszott vígjátékban. Az előadás rendezője Paczolay Béla, aki a Bocs, félrement! -tel bebizonyította, mestere a nevettetésnek, az Egyasszonnyal pedig kivételes érzékenységéről tett tanúbizonyságot.

Az előadásra ide kattintva lehet jegyet vásárolni.

Az évad második fele is tartogat meglepetéseket.

Januártól látható a Mezítláb a parkban, a Broadway vígjátékmesterének, Neil Simonnak egyik legismertebb és legnagyszerűbb darabja.

Corie és a Paul fiatal házasok, akik beköltöznek saját albérletükbe, és elkezdik közös életüket. A fiataloknak azonban nem csupán egymással kell összecsiszolódni, hanem Corie magányosan élő, minden lében kanál mamájával, a ház és a lakás furcsaságaival, sőt egy különös szomszéddal, aki mindenkinek udvarol.

A színpadon igazi sztárparádé: Kerekes Éva, Epres Attila, László Lili és Rohonyi Barnabás. Az előadás rendezője Kocsis Gergely.

A szezon végére ismét egy friss Broadway-siker magyaroroszági bemutatóját időzítjük.

A vígjáték megértő humorral mutatja be, hogy az idősebb generáció milyen problémákkal szembesül, ha új életet akar kezdeni valakivel. Peg és Irv az úgynevezett nagy generáció tagjai, már benne járnak a korban. Mindketten megözvegyültek, és gyerekeik unszolására belevetik magukat az internetes ismerkedés ismeretlen világába. Kiderül, az ellentétek valóban vonzzák egymást, de kénytelenek rájönni, hogy bizonyos dolgok még mindig ugyanolyan nehezek.

Michelle Kholos Brooks és Kelly Younger eredetileg Kalamazoo című komédiájában Hernádi Judit és Kern András sziporkázó párosa látható, az előadás rendezője Sebestyén Aba.

Jegy- és bérletárak

A jelenlegi gazdasági helyzet kizárólag a jegybevételből gazdálkodó magánszínházként erősen érinti az Orlai Produkciót is. Ez a válság az eddigieknél jóval több ismeretlenes egyenlet, pillanatnyilag megítélhetetlen, hogy a gazdasági intézkedéseknek a már ismert említett nehézségeken túl milyen irányú hatásai lesznek. Amíg lehet, nem tervezünk jegyáremelést, és kedvező árú bérletünkkel igyekszünk nézőinket segíteni.

Bérleteinket három árkategóriában ide kattintva lehet megvásárolni.